LMP: vizsgálja felül a kormány a 2017 óta hatályos építési törvényt!

Belföld, 2020.07.15

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a 2017-ben életbe lépett építési törvényt vizsgálja felül, szüntesse meg a kiskapukat - jelentette ki a párt társelnöke szerdai, online is közvetített tihanyi sajtótájékoztatóján.

Schmuck Erzsébet közölte: ugyancsak elvárják a kormánytól, hogy közpénzből ne támogasson olyan projekteket, amelyek csökkentik Magyarország zöldfelületeit, és munkahelyteremtésre hivatkozva "a Fidesz oligarcháinak gazdagodását" szolgálják.

Az ellenzéki politikus szerint Tihanyi-félsziget természetvédelmi értékei veszélybe kerültek. Azt mondta, óriási "kormányközeli beruházás" kezdődik a félszigeten a Kisfaludy-program részeként, a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ megépítésére 8,6 milliárd forintot nyertek el.

Hozzátette: a természetkárosító beruházások, építkezések az elmúlt években felpörögtek a Tihanyi-félszigeten, és a szabálytalanságoknak kedvez a 2017-ben életbe lépett építési törvény. Azt mondta: ha szabálytalanságra derül fény, nincs példa arra, hogy az épületeket lebontanák, csak kiszabnak egy nagyobb bírságot, amit az építtetők bekalkulálhatnak a beruházás költségeibe.

A természetkárosításra példaként hozta, hogy ledózeroltak a félszigeten egy hegyet, a majdnem egyhektáros telken múlt év végéig szőlő, rét és gyümölcsös volt, most ugyanott óriási gödör található, amelyen egy csaknem 400 négyzetméteres lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épület lesz, pazar kilátással.

A Tihanyi-félsziget erdői, szőlői, valamint a külső és a belső tó számos ritka növénynek és állatnak biztosítanak élőhelyet, a területnek különleges geológiai értéke is van. Ám ezek az egyedi pótolhatatlan természeti, történeti értékek "a pénz és a vagyon hatalmasainak" nem számítanak, és ebben a Fidesz-kormány is partnerük - emelte ki Schmuck Erzsébet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!