Logopédia európai napja - Napirenden a felnőttellátás fejlesztése

Belföld, 2019.03.08

A felnőttek logopédiai ellátásának fejlesztését szorgalmazta a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének elnöke egy pénteki kőszegi regionális szakmai tanácskozás előtt az MTI-nek nyilatkozva.

Magyarországon jelenleg 80 ezer gyermek kap egyre magasabb színvonalú logopédiai ellátást a pedagógiai szakszolgálatoknál, a felnőttek közül viszont csupán néhány száz részesül logopédiai ellátásban, éppen ezért ezen a területen nagy szükség lenne a fejlesztésre, bővítésre - mondta Fehérné Kovács Zsuzsanna a logopédia európai napja alkalmából rendezett fórum előtt.

Véleménye szerint a gyermekkori fejlődési zavarok ellátására országszerte megfelelő intézményhálózat és szakembergárda áll rendelkezésre, a felnőtteknél azonban a szerzett nyelvi zavarok ellátásának még sokat kell fejlődnie. Ilyen szerzett nyelvi zavar léphet fel egyes az életkor előrehaladtával jelentkező betegségeknél, de akár egy baleset után is, ahol szintén szükség lehet logopédus szakember segítségére - mondta.

Közölte: a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségét célzó közalapítványban jelenleg is zajlik egy kísérleti program, amelynek tapasztalatai alapján kiépíthető lesz a felnőttellátó-rendszer is.

A szakmai szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődhet a logopédus szakemberek egyetemi szintű képzése, amelynek akkreditációja már megtörtént. Fontos, hogy ezek a szakemberek azután helyet kapjanak az egészségügyben, a szociális ellátórendszerben vagy akár a köznevelésben - mondta.

A kőszegi Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskolában rendezett szakmai konferencia nyitóelőadásában Fehérné Kovács Zsuzsa hangsúlyozta, hogy a logopédiának nemcsak a tapasztalatokra és a hagyományokra kell építenie, de készen kell állnia a folyamatos változásra is. Több tudomány - például a szociológia, a pszichológia, a pedagógia, de még az informatika is - olyan eredményeket produkál, amelyeket a logopédus szakembereknek be kell építeniük a munkájukba: a diagnosztikai vizsgálatok és a logopédiai fejlesztés során alkalmazva azokat - fűzte hozzá.

A magyar logopédusok az Európai Unió mintegy 70 ezer szakemberével ünneplik a logopédia európai napját, amelynek ajánlott témája idén az autizmus-spektrumzavar. Március 6-a 2004 óta európai nap, Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!