Lúgosítás szakszerűen

Belföld, 2019.11.22

A szervezet túl savas kémhatása hatékonyan leginkább az étrend megváltoztatásával kezelhető, a vitaminok önmagukban ugyanis még nem jelentenek megoldást erre a problémára.

Saláta A kémhatás kismértékű ingadozása még teljesen természetes jelenség, azonban a hosszú idejű és nagy eltérés már problémára utal.

Mit jelent, ha a szervezetünk túl savas?

A szervezet kémhatásának savas irányba történő eltolódása elsősorban a fokozott stressz és a nem megfelelő, egészségtelen étkezés eredménye. A szervezetünk természetesen ebben az esetben is jelez, vagyis érdemes figyelni az árulkodó jelekre, amelyek arra utalnak, hogy ideje lúgosításba kezdeni. Ilyen jelzés például az állandó fáradtság, a színtelen és fakó bőr, az erősen lecsökkent energiaszint, a bélproblémák, az elhízás és a lassuló anyagcsere folyamat.

Lúgosításba semmiképpen sem ajánlott ész nélkül belekezdeni, érdemes szakmai segítséget kérni, mert a nem megfelelő lúgosítás akár még nagyobb károkat is képes okozni a szervezet számára.

Lúgosítás okosan

Lúgosítás révén közömbösíthető a savas közeg, mégpedig az étrend megváltoztatásával, például a napszaknak megfelelő tápanyagok fogyasztásával. Ajánlott tehát olyan ételeket fogyasztani, amit a szervezet a lehető legkönnyebben képes feldolgozni az adott napszakban. Az egészségünk és a szakszerű lúgosítás érdekében mindenképpen érdemes dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó segítségét kérni, aki segít összeállítani az ideális étrendet.  

A lúgosító étrendben ajánlott a minél több nyers növény, vitamin és ásványi anyag fogyasztása, de kerülendő a túlzott húsfogyasztás, valamint az ecet, koffein, alkohol és persze a cukor.

A napszaknak megfelelő táplálkozás jegyében reggel fogyasszunk friss gyümölcsöket vagy gyümölcsturmixot a fehérje helyett, délben főként zöldségek és hüvelyesek kerüljenek a tányérunkra csirke és hal helyett. Uzsonnára a legideálisabb a müzli vagy a teljes kiőrlésű péksütemények fogyasztása, míg vacsorára együnk natúr joghurtot, párolt zöldséget.

A lúgosító ételek listáján szereplő táplálékok nem mindegyike ideális egyformán mindenki számára, ezt ugyanis nagy mértékben befolyásolja a szervezetünk, valamint az egészségi állapotunk. A sav-bázis egyensúly fenntartásában az italok szerepe sem elhanyagolható, így fogyasszunk lehetőleg minél több szénsavmentes ásványvizet, valamint 100%-os gyümölcsleveket.

A lúgosítás természetesen nem jelenti azt, hogy a savas ételeket 100%-ban ki kell iktatni az étrendből, hiszen azok között van számos olyan, amely értékes táplálék, hiszen vitaminban gazdag. Fogyasztásuk azonban mértékkel ajánlott, hiszen könnyen okozhatnak puffadást, hasi hízást vagy akár anyagcserezavart.

Fontos, hogy az új étrend a szervezetünk számára a lehető legideálisabb legyen, így a lúgosító ételek segítenek az egészségünk megőrzésében, valamint a sportteljesítmény növelésében is.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!