Magyar Nemzet: Karácsony újra "lebukott", "dúskál" a pénzben a főváros

Belföld, 2020.10.30

Karácsony Gergely főpolgármester újra "lebukott", ugyanis "dúskál" a pénzben a főváros - írta a Magyar Nemzet honlapján péntek délután.

A fővárosi önkormányzat október 20-i időközi adatszolgáltatása szerint 133,9 milliárd forint állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint. A főváros január eleje és szeptember vége között 127,7 milliárd forint úgynevezett közhatalmi bevételre tett szert, ebből a legnagyobb tétel, 127,3 milliárd forint a helyi iparűzési adó - írták.

A féléves adatsor szerint január eleje és június vége között 61,4 milliárd volt a közhatalmi bevétel a fővárosban, ebből az iparűzési adó 61,2 milliárd, vagyis negyed év alatt 66,5 milliárdos adóbevétel folyt be - áll a cikkben.

A fővárosnak június végén 27,9 milliárd forint készpénz állt rendelkezésére, állampapírban pedig 135 milliárdja volt. Ez azt jelenti, hogy három hónap alatt egymilliárddal csökkent ugyan az állampapír-állomány, ellenben 58 milliárddal nőtt a készpénz - olvasható a lapban.

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban azt írta: "kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot".

A pénzügyminiszter felidézte, hogy 2010 óta a kormány 375 milliárdos adósságot vállalt át Budapesttől, miközben a főváros iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek.

"Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a - kormánnyal szemben kritikus - Moody's hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének a megítélését" - írta a pénzügyminiszter.

"Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak vagy a Moody's-nak?" - idézte Varga Mihályt a Magyar Nemzet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!