Magyar Nemzet Online - Fürjes Balázs: a budapestiek érdeke, hogy a városvezetés és a kormány együttműködjön

Belföld, 2020.09.14

A budapestieknek az az érdeke, hogy a főváros ügyeiben a városvezetés és a kormány együttműködjön - mondta Fürjes Balázs a Magyar Nemzet online kiadásában (MNO) hétfőn reggel megjelent interjúban.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hozzátette: ezért azt javasolják a főváros vezetésének, hogy folytatódjon a párbeszéd, és legkésőbb október elején tartsák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) következő ülését.

Véleménye szerint elsősorban a közlekedést, mint legfontosabb budapesti kérdést kellene megvitatni, de jó volna a fővárostól tájékoztatást kapni a Lánchídról, a hármas metró körüli bizonytalanságokról is, a kormány pedig szívesen beszámol a HÉV fejlesztésekről, a vasút szerepéről a budapesti közlekedésben. Egyes fővárosi fő közlekedési útvonalakon kialakított kerékpársávokra utalva megjegyezte, reméli, hogy lehet beszélni a sávlezárásokról, az "autósüldözés" leállításáról is.

Fürjes Balázs felidézte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester júniusban, egy nappal az ülés előtt váratlanul lemondta az FKT - a mindenkori városvezetés és a mindenkori kormány közös egyeztető fóruma és döntéshozó testülete - közösen kitűzött időpontra, közös megegyezéssel összehívott ülését, új időpontjavaslat nélkül.

Az államtitkár hiányolta a főváros vezetése és a lakosság közötti párbeszédet is. Rámutatott, hogy Karácsony Gergely a kampányában, majd beiktatásakor is úgy fogalmazott: minden lényeges kérdésről előzetesen, a döntés meghozatala előtt kikéri a budapestiek véleményét. Ehhez képest egyszemélyben, teljhatalommal döntött például a körúti sávlezárásról, forgalmi sávok elvételéről az autósforgalomtól és sebességkorlátozásról - mondta.

"Fontos lenne megérteni a városházán is, hogy a politikának nem feladata az emberek helyett eldönteni, hogy nekik mi a jó, (...) nem feladata az embereket életmódváltásra kényszeríteni és átnevelni őket" - fogalmazott Fürjes Balázs.

Arra felvetésre, hogy Karácsony Gergelyt sokan az ellenzék vezetőjeként és miniszterelnök-jelöltként emlegetik, az államtitkár azt mondta: "fontos, hogy a városvezetői munkát ne befolyásolja sem a revans vágya, sem az esetleges nagyhatalmi ambíciók". "Rossz lenne, ha egy főpolgármester azért gerjesztene minden áron konfliktust egy kormánnyal, mert a vesztét akarja, és az is rossz lenne, ha a városvezetőnek nagypolitikai ambíciói miatt nem jutna ideje a praktikus mindennapi munkára" - fejtette ki Fürjes Balázs a lapnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!