Magyar Nemzet - Tóvizi Attila: nem álltak le az Egészséges Budapest Program fejlesztései

Belföld, 2020.06.23

A koronavírus-járvány átrendezte a prioritásokat, de folytatódik az Egészséges Budapest Program (EBP), a fővárost és a közép-magyarországi régiót érintő legjelentősebb egészségügyi fejlesztés az ország történetében - jelentette ki Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese a Magyar Nemzetben kedden megjelent interjúban.

A szakember elmondta: az elmúlt években megkezdődött fejlesztéseknek és a kormány gyors, proaktív intézkedéseinek köszönhetően a magyar egészségügy, ezen belül az intézményrendszer, kellően felkészült a járványhelyzet eredményes kezelésére. Az EBP-t a járványhelyzetre figyelemmel újratervezik, például azonnal izolálható osztályok, épületszárnyak létesítésével.

Tóvizi Attila elmondta: az elmúlt évtized első felében az egészségügyi fejlesztések elsősorban a vidéki intézményekre koncentráltak, 2010 és 2016 között több mint 500 milliárd forint szolgálta országszerte a kórházak, illetve szakrendelők felújítását és fejlesztését. 2017-ben a fókusz a fővárosra és a közép-magyarországi régióra irányult, és megszületett a döntés az Egészséges Budapest Program létrehozásáról. A program keretében 2026-ig 700 milliárd forint hazai forrás jut az intézményrendszer megújítására és az infrastrukturális fejlesztésekre.

A program költségvetésének legnagyobb részét az infrastrukturális fejlesztések adják. Még 2018 végén került sor három centrumkórház tervpályázatának kihirdetésére. Tavaly további tervdokumentációk készültek kórházak, szakrendelők fejlesztésének kivitelezéséhez, amelyek közül már számos megvalósult. 2019 decemberében 17 kórház és szakrendelő fejlesztésére sikerült megkötni összesen 381 ezer négyzetméter területet magába foglaló tervezési szerződést, csaknem 11 milliárd forint értékben - tette hozzá a szakember.

A program végére a betegeket nyugat-európai színvonalú körülmények fogadják majd - nyilatkozta Tóvizi Attila a Magyar Nemzetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!