Magyar-román határ menti egészségügyi fejlesztések uniós forrásból

Belföld, 2018.07.12

Az Interreg Románia-Magyarország 2014-2020 program keretében több mint 9,4 millió euró összértékű egészségügyi infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg európai uniós forrásból négy-négy határ menti megyében - közölte a hajdú-bihari, illetve a romániai bihari beruházásokat bemutató sajtótájékoztatón a két megyei önkormányzat elnöke csütörtökön Debrecenben.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke és Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke egyaránt azt várja a fejlesztésektől, hogy a határ mindkét oldalán javul a lakosság egészségügyi ellátása.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatásával Berettyóújfalu önkormányzata is bekapcsolódhatott a román-magyar, határon átnyúló programba - jelezte a közgyűlés elnöke.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a helyi gróf Tisza István kórházat érintő fejlesztések közül kiemelte, hogy új gyógyászati részleget - súlyfürdő, hidroterápia, masszázs, balneoterápia - alakítanak ki a strandfürdő uszodájának első emeletén. Oda helyezik át a kórház mozgás rehabilitációs járóbeteg-szakrendelését is. A beruházással a jelenlegi 18,5 ezer helyett 20-25 ezer beteg ellátását tudják majd megoldani.

A berettyóújfalui beruházás több mint 882 ezer euróba kerül, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, 10 százalékát a magyar állam, 5 százalékát az önkormányzat finanszírozza - tette hozzá.

Román oldalon a projekt vezetője a Bihar Megyei Tanács, további partnerek Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Élesd és Belényes önkormányzatai, valamint a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara - jelezte Pásztor Sándor a sajtótájékoztatón.

A Bihar megyei Tanács elnöke elmondta azt is, hogy Bihar megyében 150 ezer magyar él a határ mentén, akiket különösen érintenek az egészségügyi fejlesztések, amelyek közül kiemelte a nagyváradi onkológiai központ beruházást és korszerű műszerekkel történő ellátását, illetve a bihari hegyekben két menedékház egészségügyi felszerelését.

Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy őszi időszakban minden második turista Kelet-Magyarországról érkezik a térségbe. Az ő biztonságukat is szolgálja majd annak az infrafényes keresőrendszernek a telepítése, amellyel gyorsan megtalálhatják a hegyekben elkóborló turistákat.

Vitányi István (Fidesz), a berettyóújfalui térség országgyűlési képviselője elismerően szólt a hajdú-bihari önkormányzat és a Bihar megyei Tanács egyre bővülő, gazdasági eredményeket is felmutató kapcsolatáról.

A bihari térség egyik kitörési pontjának nevezte a turizmust, azon belül is a gyógyturizmust, amelyhez jelentősen hozzájárulhatnak a most bejelentett egészségügyi fejlesztések - tette hozzá a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!