Március 15. - Fekete Zsolt: mindnyájunk lételeme szabadnak lenni

Belföld, 2019.03.15

1848-ban a fiatalok vágyták a szabadságot, felelősen cselekedtek a nemzetért, az otthonukért, lételemük volt szabadnak lenni - mondta Salgótarján polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen pénteken.

Fekete Zsolt (MSZP-DK-TVE) hangsúlyozta: mindnyájunk lételeme szabadnak lenni.

Mindnyájunknak kötelessége szem előtt tartani a felnövekvő generációk igényeit, kötelességünk gyerekeink és unokáink szabadságszeretetét, szabadsághoz való jogát megőrizni - mondta.

"Lábunk szabad, de a szemünk bekötve" - idézett a városvezető Petőfi Sándor: Az országgyűléshez című verséből.

Hozzátette: talán Petőfi is arra utalt ezzel, nehéz észrevenni az arra utaló jeleket, hogy korlátozni akarnak minket személyes szabadságunkban.

Felidézte, hogy a második világháború előtt hosszadalmas volt a holokauszttal záruló folyamat: egyre durvultak a kezdetben enyhének tűnő, ám kirekesztő szabályozások, és az ezeket elszenvedők minden korlátozást úgy éltek meg, hogy ennél rosszabb már nem lehet; aztán lett.

Vajon észrevennénk-e újból egy ilyen folyamatot? - folytatta a polgármester. - Észrevennénk-e, hogy embereket személyes szabadságukban korlátoznak? Észrevennénk-e, ha egyre fogy a közös ügyeinket objektíven bemutató független sajtótermék?

Fekete Zsolt úgy fogalmazott: persze könnyebb a vélt biztonságot adó többséghez tartozni, de ez csak addig tart, amíg ez a folyamat a mi életünkre is hatással nem lesz.

A városvezető egy másik részt is idézett Petőfi Sándor verséből, a szabadság fontosságát hangsúlyozva: "A szellem rab, s mi fönn tartjuk nyakunkat, S szabad nemzetnek csúfoljuk magunkat!"

Szólt arról, vannak országok, ahol korlátozzák vagy korlátozni akarják a közösségi oldalak hozzáférhetőségét, ahol egyes emberek nem élhetik biztonságban az életüket, mert politikai, vallási vagy egyéb okból a hatalom kirekeszti őket, és a személyes szabadságot nem vagy nem eléggé ismerik el.

A megemlékezést a városháza előtti Múzeum téren tartották. Az Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság! című ünnepi műsor és a polgármester beszéde után koszorúkat helyeztek el a Széchenyi-szobornál az intézmények, hivatalok, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz), a városi és a Nógrád megyei önkormányzat, továbbá a honvédség képviselői mellett a Fidesz, a KDNP, valamint az MSZP, a DK, a Jobbik és a Magyar Munkáspárt városi és megyei szervezetei.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!