Március 15. - Varga Judit: fontos a párbeszéd fenntartása Finnországgal

Belföld, 2019.03.14

A migrációval kapcsolatos eltérő álláspontok miatt is fontos, hogy Magyarország folytassa a  párbeszédet az Európai Unió (EU) soros elnökségét júliustól betöltő Finnországgal - tájékoztatta az MTI-t   csütörtökön Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, aki kétnapos látogatást tett Helsinkiben.

Az államtitkár látogatása keretében kétoldalú egyeztetéseket folytatott, illetve részt vett a magyar nagykövetség megemlékezésén, amelyet az 1848/49-es szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából tartottak.

Varga Judit találkozott Kare Halonennel, a finn miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, valamint Arto Satonennel, a finn parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnökével.

Az államtitkár a leendő finn elnökség tervei felől érdeklődött az uniós alapszerződés hetes cikke alapján Magyarországgal szemben indított eljárást illetően. Ezzel kapcsolatban arra kérte a leendő finn elnökséget, hogy biztosítsa a tisztességes eljárást. Szeretnénk, ha egy jogilag megfontolt, tényeken alapuló vita zajlana erről az Európai Unió Tanácsában, ehhez kértem a jogállamiságot kiemelt prioritásként kezelő Finnország partnerségét - mondta el az államtitkár.

Varga Judit emlékeztetett arra, hogy az ősszel megküldték az uniós tagállamoknak azt a 131 oldalas dokumentumot, amelyben a kormány cáfolja a Sargentini-jelentésben szereplő állításokat.

Az államtitkár elmondta, hogy napirenden szerepeltek viszont olyan témák is, amelyekben a magyar érdekek egybecsengenek a finnekkel, ilyen például az Európai Unió megerősítése a globális kereskedelmi versenyt, a belső piacot, valamint a közös védelempolitikát illetően.

Varga Judit felhívta a figyelmet az Eurobarometer legfrissebb felméréseire, amelyek szerint az európai uniós állampolgárok elsődleges aggodalma a bevándorlással és az ahhoz köthető biztonsági kihívásokkal kapcsolatos. Reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a májusi európai parlamenti választásokat követően egy olyan intézményrendszer áll fel, amely bevándorlásellenes, és nem bevándorlást támogató politikát képvisel.

Az államtitkár az egyeztetéseken kívül részt vett és beszédet mondott az ott élő magyarok előtt az 1848/49-es szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából a magyar nagykövetségen tartott megemlékezésen. Beszédében a többi között hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar közösségek ápolják a magyar kultúrát és hagyományokat külföldön.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!