Március 15. - Varga Mihály: ha béke van, szabadság is van

Belföld, 2023.03.15

"Ma is béke kell ahhoz, hogy kimaradjunk a háborúból, ha pedig béke van, szabadság is van" - jelentette ki a nemzeti ünnep alkalmából Kolozsvár Főterén mondott beszédében Varga Mihály pénzügyminiszter.

Erdély fővárosában az eddigi gyakorlattól eltérően a Főtéren tartották a március 15-i ünnepi megemlékezést, melyet felvonulás és a felújított Szent Mihály-templomban tartott ökumenikus istentisztelet előzött meg.

"Háborús időkben templomot építeni, ez a béke forradalma" - kezdte beszédét a főtéri templomra utalva Varga Mihály, aki külön kitért arra, hogy a templomot román-magyar összefogással restaurálták.

Emlékeztetett, az 1848-as forradalom a magyarság számára az intézményes magyar szabadság megszületésének pillanata. A forradalom hőseinek áldozata pedig azzal viszonozható, ha a kiharcolt függetlenséget és önrendelkezést "megerősítjük és biztosítjuk az utókor számára" - mondta. A polgári kormány ezért helyezte biztonságba az egységes magyar nemzet elvét, amikor beleírta az Alkotmányba - tette hozzá.

A szabadságharc elhúzódására utalva közölte: a fegyveres konfliktusokat az idő nem megoldja, hanem elmélyíti, "a béke sosem érkezik elég korán". Minél határozottabb a fellépés a béke oldalán, annál kisebb lesz a testi és lelki fájdalom, az emberáldozat - mutatott rá. "Ma is béke kell ahhoz, hogy kimaradjunk a háborúból, ha pedig béke van, szabadság is van" - fogalmazott a több száz fős ünneplő tömeg előtt.

"Amikor 1848-at ünnepeljük, akkor mi, magyarok az autonóm nemzetállamokon alapuló sokszínű Európát is ünnepeljük" - jelentette ki. Hozzátette: a kis nemzeteknek időről időre maguknak kell megvédeni szabadságukat, így volt ez 1848-ban, a két világháború után és a jelenben is új frontokon.

Rámutatott: az utóbbi időszakban Európa központjaiban azon dolgoznak, hogy a nemzetállamok helyét "központosított európai szuperállam vegye át". A magyar kormány ezt veszélyesnek tartja, ezért is gondoskodott a magyar állampolgárság kiterjesztése által arról, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre a magyar állam és a magyar emberek között - mondta.

Hangsúlyozta: Európában a sokszínűség biztosítja a tetterőt, végső soron a gazdasági teljesítményt és jólétet is. "Sokszínűséget pedig nem a paletta összekeverésével kapunk, hiszen az szürkét eredményezne, hanem az önálló színek megtartásában" - jelentette ki.

A szabadságot ma a nemzetállamok leépítésének szándéka fenyegeti. "A 48-as hősök szemszögéből a valódi veszély a Kárpát-medencében ma nem az, hogy némely nemzet hatalma túlságosan megnő, hanem az, hogy minden nemzet meggyengül" - mutatott rá Varga Mihály.

Beszédében arra is kitért, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen javultak Magyarország kapcsolatai a szomszédos országokkal, és "bár van tere az előrelépésnek", Romániával is egyre több az együttműködés, "miközben egyre kevesebb a vita". Hozzátette, hogy a politikai kapcsolatok "lassú, de egyértelmű javulása" a kormányon lévő RMDSZ-nek is köszönhető.

Elmondta: bővültek a közlekedési lehetőségek - néhány éven belül négy ponton lehet majd autópályán átlépni a magyar-román határt -, így ennek nyomán erősödnek majd a gazdasági kapcsolatok, a kereskedelem, melyek szintén erősítik az összetartozást.

De kulturális tekintetben is láthatók az együttműködés jelei, az ukrajnai kisebbségi jogok iránti közös fellépés, a Szent Mihály-templom felújítása is ezt jelzi - mondta.

Oláh Emese alpolgármester is az összefogás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, "egységet kell alkotnunk, és gyakran kell rendezni sorainkat", csak így őrizhető meg a szabadság, biztonság, melyek veszélybe kerültek.

A fiatalság üzenetét Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke tolmácsolta, aki szerint az ifjak tenni akarását az is jelzi, hogy ötszáz kokárdát készítettek a kolozsvári ünnepségre.

Az ünnepi alkalmat a Kolozsvári Magyar Gyerekkórus, a magyar iskolák egyesített kórusa, csaknem 200 néptáncos és a Kallós Zoltán Népzene Iskola zenészeinek fellépése tette ünnepélyesebbé.

A nemzeti ünnepen délután Varga Mihály pénzügyminiszter magyar állami kitüntetéseket adott át a magyar színházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!