Maruzsa: kiemelkedő jelentőségű a matematika- és a természettudományos oktatás

Belföld, 2019.11.04

A köznevelési rendszerben a matematika- és a természettudományos oktatás kiemelkedő jelentőségű, és ezt leginkább a versenyképességi szempontokkal lehet alátámasztani - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Pro Progressio ösztöndíjak átadásán.

Maruzsa Zoltán rámutatott: az ipari növekedéshez és a gazdasági versenyképességhez fontos, hogy milyen az informatikai képzésben résztvevők aránya és mekkora számban állnak rendelkezésre fiatal mérnökök. Ezeket a cégek vizsgálják is, amikor befektetésekről döntenek - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: a matematika- és természettudományos tanárok óriási felelősséggel végzik a munkájukat. Külön - havi 75 ezer forintos - ösztöndíjat fizetnek azoknak a hallgatóknak, akik két természettudományos tárgyat választanak a tanárképzés során.

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy európai uniós és hazai programokkal támogatják magyar hallgatók külföldi képzését.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta, a Pro Progressio Alapítvány 2009 óta ismer el ösztöndíjjal kiváló középiskolai tanárokat.

Pakucs János, az alapítvány elnöke közölte: 2009 óta hirdetnek pályázatot középiskolai tanárok részére a műszaki és a természettudományi ismeretek oktatásának támogatására és népszerűsítésére, valamint az ezt oktató pedagógusok elismerésére. Eddig az alapítvány 110 pedagógust részesített Pro Progressio ösztöndíjban, illetve támogatásban.

Az idén tizenegy tanár részesült elismerésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!