Maruzsa Zoltán: a köznevelési fejlesztések megalapozhatják a következő évek munkáját

Belföld, 2018.11.10

A köznevelési fejlesztések megalapozhatják a következő évek munkáját - hangoztatta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szombaton Gyulán, a Dürer Albert Általános Iskola megújult épületegyüttesének átadóján.

Maruzsa Zoltán szavai szerint valóságos "dömping" zajlik a közneveléshez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztések területén: a mostani időszakban 812 intézmény újul meg, mintegy 276 milliárd forintból.

Ezek a források az unió különböző fejlesztési alapjaiból származnak, illetve a központi költségvetésből, ugyanakkor nem tartalmazzák az önkormányzatok saját, a köznevelés fejlesztéséhez kapcsolódó összegeit - tette hozzá Maruzsa Zoltán.

A részletekről szólva kiemelte az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot (EFOP), amely révén 125,4 milliárd forintból 559 oktatási intézmény újulhat meg. További 49 milliárd forint a Modern városok program keretében áll a megyei jogú városok rendelkezésére, amelyből 20 intézményt lehet korszerűsíteni - ismertette.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy folyamatosan épülnek tornatermek, tanuszodák és új tantermek is, erre a célra 75 milliárd forintot fordítanak, amely 158 intézményt érint.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a Dürer Albert Általános Iskola mintegy 200 millió forintból újult meg. Az intézmény pályázati forrásból 144,8 millió forintot nyert el, amelyhez a Gyulai Tankerületi Központ és az önkormányzat közösen biztosított további 57,9 millió forintot. A támogatásból egyebek mellett kicserélték az ajtókat és ablakokat, korszerűsítették az épület gépészeti berendezéseit, valamint új külső homlokzatot kapott az iskola.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!