Megkezdődtek a felújítási munkák a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban

Belföld, 2019.11.22

Megkezdődtek a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban a felújítási munkák, tavasszal pedig a Gébárti-tó partján is folytatódnak a fejlesztések - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a csütörtöki közgyűlésen tárgyalt témákról beszámolva elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 200 millió forint értékű fejlesztés kezdődött el a Göcseji Falumúzeumban. A projekt keretében megújítják a vízimalmot és I. világháborús emlékművet emelnek. A szabadtéri múzeum területén egyebek mellett kápolna és pákászkunyhó épül - ismertette a terveket a polgármester.

Kitért arra is, hogy a TOP-keretből további 200 millió forintot a Gébárti-tó környékének fejlesztésére fordítanak: a sétányok kiépítése és a hidak kialakítása tavasszal kezdődhet el. A Makovecz Imre tervei alapján, 100 millió forint ráfordítással épült fel a tó partján a Boldogasszony-kápolna, további 135 millió forintból pedig a Gébárti Kézművesek Házát bővítették - emlékeztetett Balaicz Zoltán.

A környezetvédelmi programok közül kiemelte, hogy 2024-ig 10 ezer fát ültetnek el Zalaegerszegen. A közgyűlés döntött arról is, hogy jövőre 10 millió forintot fordítanak faültetésre és virágosításra, a természeti értékek megőrzése érdekében pedig az Azáleás-völgy teljes területét védetté nyilvánítják.

Balaicz Zoltán arról is beszámolt, hogy a lakásalapból csaknem 100 millió forintot fordítanak bérlakások felújítására, valamint a családok támogatására: 54 millió forintból az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásokat újítják fel, 32 millió forintot pedig a leromlott állapotú belvárosi ingatlanok megvásárlására és lebontására fordítanak. A program keretében támogatást nyújtanak a családoknak az otthonteremtéshez.

A városvezető összegzésként elmondta: az új önkormányzati ciklus első közgyűlésén a képviselők - a korábbi időszakhoz hasonlóan - szakmai szempontok szerint hozták meg döntéseiket, a korrektség jegyében a város érdekeit képviselték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!