Megnyílt a Zöld-foki Köztársaság magyarországi konzuli képviselete

Belföld, 2019.06.14

Megnyílt a Zöld-foki Köztársaság magyarországi konzuli képviselete Budapest VI. kerületében pénteken. A mintegy 550 ezer lakosú afrikai ország tiszteletbeli konzuli feladatait Vándor Péter Antal egykori karrierdiplomata látja el.

Az ünnepélyes alkalomból Suha György, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa az MTI-nek nyilatkozva óriási eredménynek nevezte, hogy egy újabb afrikai ország létesít állandó budapesti képviseletet.

A két ország az 1970-es évek óta ápol diplomáciai kapcsolatokat egymással, ugyanakkor nem tartottak fenn nagykövetségeket a fővárosokban. Magyarország tiszteletbeli konzuli irodát működtet Praiában, a zöld-foki fővárosban - ismertette.

Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök idén márciusi Zöld-foki látogatásának előkészítésekor is kereste a magyar fél annak lehetőségét, hogy az afrikai köztársaság is nyisson konzuli képviseletet Budapesten. "Ez a legideálisabb helyzet arra, hogy kétoldalú kapcsolatok (.) gyakorlatiasabbá váljanak" - értékelte Suha György.

A tiszteletbeli konzul személyéről a miniszteri biztos közölte: Vándor Péter Antal több nyelvet beszélő klasszikus diplomáciai karriert maga mögött tudó multilaterális diplomata, az ENSZ élelmezésügyi szervezete (FAO) vezető afrikai munkatársaként is dolgozott.

A szervezők írásos tájékoztatása szerint már az afrikai köztársaságban tett miniszterelnöki látogatással egyidejűleg megkapta kinevezési okiratát az ország első Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulja, akinek jelölését a magyar fél előzetesen jóváhagyta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!