Mégsem teljesen biztos, hogy január végével bezárják a Cserepes sori piacot

Belföld, 2021.01.26

A többségi tulajdonos önkormányzat számításai szerint a Cserepes Sori Piac Kft. 2021-benkörülbelül 50 millió forintos veszteséget szenvedne el, ezért még tavaly év végén a piacbezárását kezdeményezte. Most úgy tűnik, hogy a határidőként megállapított január 31-igez meg is fog történni, bár egy kormányrendelet állítólag ezt a járványhelyzet miatt nemengedné meg.

Cserepes sori piac
A tavalyi utolsó előtti városi közgyűlésen (amelynek rendelkezéseit a rendkívüli helyzetre való tekintettel a polgármester hagyta jóvá) született döntés arról, hogy a cég eddigi igazgatóját nevezik ki a Szegedi Városkép és Piac Kft. élére, Cserepes Sori Piac Kft. vezetésére pedig pályázatot írnak ki. Mint kiderült lényegében a cég felszámolására kerestek akkor embert a város vezetői, hiszen decemberben az is eldőlt, hogy a bérleti szerződéseket 2021. január 31-vel felmondják a kereskedőkkel. A közgyűlési döntés értelmében a Szegedi Városkép és Piac Kft. élére kinevezett Rácz Attila december 11-ével lemondott a Cserepes Sori Piac Kft. vezetéséről, és annak élére Vőneki Edit Mártát javasolták, havi bruttó 300 ezer forintos megbízási díjjal.

Miután a vezetőcserék lezajlottak, mindenki arra számított, hogy az év elején felszámolják a céget, a terület sorsáról pedig rövidesen döntés születik. Csakhogy a karácsony előtti napokban a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, melynek értelmében sem az állam, sem az önkormányzatok a járványügyi veszélyhelyzet alatt nem mondhatják fel a bérbe adott lakásokra és helyiségekre kötött bérleti szerződéseket. Ez elméletileg azt jelenti, hogy amíg nem vonják vissza a veszélyhelyzetet, addig a Cserepes sori piacnak is működnie kell.

Van azonban még egy csavar a történetben, ugyanis a Cserepes Sori Piac Kft. önmagára nem tekinti kötelező érvényűnek ezt a rendelkezést, ugyanis – amint azt közleményükben írják - a piacot nem az önkormányzat üzemelteti, hanem a Cserepes Sori Piac Kft. Ezen az se változtat, hogy a cég 91%-os tulajdonrészével rendelkezik az önkormányzat. Szabó Bálint független önkormányzati képviselőt ez az indoklás nem győzte meg, ezért kikérte a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal álláspontját. Szabó szerint a decemberi kormányrendelet egyértelműen rögzíti, hogy a piac bérlőit nem lehet kirakni a veszélyhelyzet végéig. Ezt követően bemutatta a kormányhivatal által kiállított dokumentációt, melyben külön szerepel, hogy az önkormányzat tulajdonába tartoznak azok a többségi tulajdonú társaságok is, amelyek többségi tulajdonosai az adott önkormányzat.

Az üzemeltető cég erre a következő közleménnyel reagált: „A december 10-én kelt 10/2020. (XII.10. ) számú Cserepes Sori Piac Kft. taggyűlési határozatban rögzítette: A taggyűlés elhatározza a Cserepes sori piac bezárását a bérleti szerződések felmondási idejének lejártával, de legkésőbb 2021. január 31. napjával. (...) Február elsejétől a piacra kizárólag a korábban szerződéssel rendelkező bérlők, illetve dobozos kereskedők léphetnek be árurakodás és bontás céljából. Február elsejétől kizárólag a Gólya utca felőli kapun keresztül közlekedhetnek az arra jogosultak. ” - írja a Cserepes Sori Piac Kft. közleménye.

Bár Szabó szerint a kormányhivatal osztja az ő álláspontját, ez egyáltalán nem garantálja azt, hogy a bérlők maradhatnak még január 31-e után is a piacon, hiszen az önkormányzat jogértelmezése teljesen másra utal. Így valószínűleg csak szűk egy hét múlva tudjuk meg, vajon vehetünk-e még februárban is kínai strandpapucsot a Cserepes soron, vagy sem.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!