Megszüntették a lillafüredi Szinva-forrás lezárását

Belföld, 2021.09.01

Megszüntették a Miskolc egy részének, valamint Bükkszentkeresztnek és Répáshutának a vízellátását biztosító lillafüredi Szinva-forrás lezárását, miután javult a vízminősége - tájékoztatta a miskolci polgármesteri hivatal szerdán az MTI-t.

Emlékeztetnek arra, hogy a Szinva-forráscsoporthoz kiépült ivóvíztermelő létesítményben működő monitoringrendszer figyelmeztető jelzése alapján a forrást augusztus 27-étől kikapcsolta a vízellátásból a Mivíz Kft.

A vízminőség romlását a hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadék okozta.

A szerdai közlemény szerint Miskolc az ivóvizét a bükki karsztvízművekből kapja. A lillafüredi Szinva-forráscsoport a városhoz tartozó Lillafüreden, Felső- és Alsó-Hámoron kívül Miskolc nyugati részének vízellátását, valamint a Borsodvíz Zrt.-nek átadva Bükkszentkereszt és Répáshuta ivóvizét biztosítja.

A lezárás ideje alatt a kizárólagosan a Szinva-forráscsoportból ellátható területek - Lillafüred, Felső és Alsó-Hámor, valamint Bükkszentkereszt, Répáshuta és Miskolc nyugati része - vízellátását szolgáló medence folyamatos utántöltését tartályos vízszállító járművekkel biztosította a vállalat.

Az időközben elvégzett minőségellenőrzések jó eredményeket mutattak, az ivóvíz ismét alkalmas emberi fogyasztásra, így a Szinva-forrást újból vissza lehetett kapcsolni a vízellátó rendszerbe - közölte a polgármesteri hivatal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!