Megújult a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika hematológiai osztálya

Belföld, 2019.10.07

Megújult a Semmelweis Egyetem (SE) II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika hematológiai osztálya, amely speciális légtechnikai rendszerrel bővült.

Merkely Béla, az egyetem rektora az ez alkalomból tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházáshoz szükséges 400 millió forintot az egyetem saját forrásból és alapítványi hozzájárulásból teremtette elő.

Ismertetése szerint a hematológiai osztályon havonta nyolcvan, évente százhúsz újonnan felfedezett daganatos gyermeket kezelnek a legmagasabb szintű ellátást nyújtva ötvenegy ágyon. A kitűnő orvosgárdának köszönhetően ma már a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek 80 százaléka meggyógyul - emelte ki.

A most átadott berendezéssel a hematológiai osztályon jelentősen javult a betegbiztonság, de a klinika épületében az elmúlt években is jelentős korszerűsítések történtek - jelezte.

Merkely Béla úgy fogalmazott: az idén 250 éves fennállását ünneplő intézmény rektoraként szeretné elérni, hogy a Semmelweis Egyetem 2030-ra a felsőoktatási rangsorokban a világ száz legjobb, szakterületén Európában a legjobb öt orvosi egyetem közé kerüljön.

Szólt arról is, hogy a Semmelweis XXI. fejlesztési programnak köszönhetően az intézmény valamennyi kara és klinikája jelentős fejlesztés előtt áll, de a betegellátás és az oktatás minőségét javítja minden olyan korszerűsítés is, amelyet az egyetem saját erőből és alapítványi hozzájárulással valósít meg.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, az egyetem megmutatta, hogy érdemes felvenni a harcot a gyermekek daganatos betegségeivel szemben, és a gyógyítást lehet magas szinten végezni. Munkájával európai átlag feletti eredményeket produkál - tette hozzá.

Példamutató az is - mondta -, hogy a magas szintű szakmai munka mellett az egyetem jól gazdálkodik forrásaival és azt a betegellátásra javítására tudja fordítani.

Kitért arra, hogy az Egészséges Budapest Program révén számos közép-magyarországi egészségügyi intézmény újul meg, de a kormány elkötelezett a szakdolgozók és az orvosok megbecsülése mellett is. Elmondta, jelentős lépéseket tettek a szakdolgozók bérezésében, és azon dolgoznak, hogy az orvosok esetében is elismerjék a szakmai munkát.

Kovács Gábor klinikaigazgató elmondta, több mint két évet vett igénybe a Tűzoltó utcai klinika felújítása, amelynek fő szempontja a betegbiztonság volt. A beruházás során megújult a hematológiai osztály teljes légtechnikája, steril víz- és speciális zsiliprendszert, továbbá a legsúlyosabb állapotú betegeket figyelő központi monitorrendszert alakítottak ki, de megújultak a közösségi terek is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: orvosegyetemeink küldetése nem kevesebb, mint hogy a legújabb kutatások eredményeit biztosítsák a betegeknek. A SE olyan "történelmi védjegy", amely a legmagasabb minőségű oktatási, tudományos teljesítményt nyújtja a magas szintű gyógyítás mellett - fogalmazott.

Bácskai János (Fidesz-KDNP), Ferencváros polgármestere elmondta, a tíz éve bezárt Schöpf-Merei Ágost Kórház épületébe költözik a gyógyszerkutatási centrum, de például a városrész-rehabilitációt érintően is együtt gondolkodnak a Semmelweis Egyetemmel.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!