Menczer: egészségügyi szűrőbuszok álltak forgalomba Budakeszin

Belföld, 2021.11.05

Egészségügyi szűrőbuszok álltak forgalomba Budakeszin a kormány, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás együttműködésében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pénteken Budakeszin.

Menczer Tamás azt mondta: a buszok bejárják a környéket, Telkiben, Pátyon, Biatorbágyon, Pilisjászfalun, Perbálon, Budajenőn, Tinnyén, Nagykovácsiban és Herceghalmon is felkereshetők lesznek.

A betegségek megelőzése és korai felismerése nagyon fontos - emelte ki, hozzátéve: a buszokon végzett szűrések és állapotfelmérések célja is ez.

Az államtitkár ismertette: Budapesten és Pest megyében jelenleg 700 milliárd forintos kórházfejlesztés történik, 2010 óta vidéken 91 kórházat, országosan 54 rendelőintézetet és 107 mentőállomást újítottak el, valamint 23 rendelőintézetet és 34 mentőállomást hoztak létre, a Magyar falu programban pedig 412 orvosi rendelő épült vagy újult meg.

2010-hez képest 2022-ben 1700 milliárd forinttal többet fordít a kormány az egészségügyre, 170 százalékkal több pénzt biztosít a háziorvosok, házi gyermekorvosok támogatására, és két és félszeresére emeli az orvosok bérét - tudatta. Hangsúlyozta: ezeknek köszönhetően 2010 óta a krónikus betegségben elhunytak száma jelentősen, mintegy 17 százalékkal csökkent, ami 5 százalékkal nagyobb az európai uniós javulásnál.

Az államtitkár szerint a kormányt támadó baloldal a következő "eredményeket" tudta felmutatni: nemzetközi felmérések alapján 2003-2009-ben egyedül Magyarországon csökkentek az egy emberre jutó egészségügyi kiadások, 650 milliárd forintot vettek el az egészségügytől, 16 ezer aktív kórházi ágyat szüntettek meg, hatezer dolgozót bocsátottak el, és minden egészségügyi dolgozótól elvettek egy havi bért.

Menczer Tamás beszélt arról is: a koronavírus-járványnál is a legfontosabb a megelőzés, amely csak a védőoltással lehetséges. Az oltás életet ment, hatásos és biztonságos - mondta, és arra kérte az embereket, ha még nem tették meg, oltassák be magukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!