Milyen típusú kazánok közül lehet választani?

Belföld, 2019.09.18

A kazán olyan tüzelőberendezés, amelyben energiafelszabadítás történik égetés segítségével.

Kondenzációs Beretta kazán Az így felszabadításra kerülő hőenergia egy továbbító közeg alkalmazásával a hőleadók irányába halad. A továbbító közeg a legtöbb esetben víz vagy túlhevített, telített gőz. Az ionkazánok és elektromos kazánok egyik előbb említett kategóriába sem tartoznak, mivel ez a két típus energiahordozó elégetése nélkül jut hőhöz.

Gázkazán típusai

Gázkazánok esetében két központi típusról beszélhetünk. A két típus a nyílt és zárt égésterű kazánokat tartalmazza. A nyílt égésterű működés során a tüzelőanyag égésére szolgáló tér kapcsolódik az adott épület belteréhez, mivel onnan biztosítja az égéshez elengedhetetlen oxigént.

A zárt égésterű kazánok lényegesen népszerűbbek, hiszen a külső levegőből szereznek oxigént, és a lakáson belül bárhol elhelyezhetők kéménykivezetés segítségével. A zárt égésterű gázkazánok pénztárcabarát megoldások, mivel a beüzemelésükhöz nem szükséges drága kéménykiépítéssel kapcsolatos munkálatok végzése.

Kombi-gázkazán - kombinált fűtési lehetőség

A kombi-gázkazánok alapelve, hogy a fűtési rendszer számára szükséges melegvíz mennyiség mellett használati melegvíz előállítására is alkalmazható. Ha fontos a kombinált fűtési lehetőség, akkor a kombi-gázkazánok kiváló választásnak bizonyulnak.

Faelgázosító kazán - modern választás

A faelgázosító kazán valóban korszerű alternatívának számít a hagyományos, régimódi fűtési rendszerekhez viszonyítva. A készülék az égés folyamán a fából származó felettébb értékes gázok égését is ellátja. Ezt az eljárást a hagyományos kazánok nem képesek alkalmazni. További előnynek számít az a tény, hogy a hamu és salakanyagok mennyisége jelentősen kevesebb a hagyományos kazánokhoz képest.

Kondenzációs kazán - maximális hatásfok

A Webkazánnál is elérhető kondenzációs kazánok népszerűsége folyamatosan felfelé ível már Magyarországon is. Rendkívül nagynak számító hatásfokkal használja fel a gázalapú energiahordozókban található energiát. Ez annak köszönhető, hogy a földgáz égése folyamán keletkezett vízgőzből származó hőenergiát is felhasználja. A kondenzációs kazánok értékes befektetésnek számítanak, hiszen 4-6 éven belül megtérülhetnek a költségek.

Elektromos kazán - költséghatékony megoldás

Az elektromos kazán a nevéhez méltóan elektromos áram segítségével állítja elő a hőt, majd gázkazánokkal egyező működési elv alapján vezeti el. Az elektromos kazánok előnye, hogy olcsóbbak a többi típushoz képest. Környezetkímélő működésük mellett tiszták is, hiszen használatuk által nem beszélhetünk létrejött égéstermékről. Szellőzőrendszer és kémény nem szükséges az alkalmazásához. A kazán használata egyszerű, és a karbantartása könnyedén kivitelezhető.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!