Miniszterekhez fordult a DK alelnöke a Pegasus nevű kémprogram miatt

Belföld, 2021.07.23

Írásbeli kérdéssel fordul öt miniszterhez és a legfőbb ügyészhez Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke a Pegasus nevű izraeli kémszoftver ügyében.

A politikus pénteki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, vasárnap délután robbant ki az újkori magyar demokrácia legsúlyosabb botránya, "a fideszes lehallgatási botrány". Hozzátette: az NSO izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust magyar célszemélyek, többek között független magyar tényfeltáró újságírók, üzletemberek és ismertségi körük, valamint legalább egy polgármester megfigyelésére használták. Számos közvetett bizonyíték került elő, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak - mondta.

Vadai Ágnes kiemelte: a mai napig nem tudható, mely szervek, milyen célból vásárolták meg a szoftvert, ezért a DK nevében írásbeli kérdéssel fordul a titkos információgyűjtést felügyelő miniszterekhez és a legfőbb ügyészhez.

Pintér Sándor belügyminisztertől, Varga Mihály pénzügyminisztertől, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Benkő Tibor honvédelmi minisztertől és Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kérdezi, melyikük törvényességi felügyelete alatt álló szerv vásárolta meg a Pegasus nevű kémprogramot, és használták-e azt magyar újságírók, üzletemberek megfigyelésére ezeknél a szerveknél.

A politikus szerint egy ilyen eset nem maradhat következmények nélkül egy európai országban, tényfeltáró újságírókat megfigyelni és lehallgatni csakis a legsötétebb diktatúrában szokás. Aki külföldön vásárolt kémszoftverrel figyelteti meg saját állampolgárait, az "a hazát árulja el" - értékelt Vadai Ágnes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!