MKPK-titkár: lelki jelentősége van a tervezett lovári nyelvű misekönyvnek

Belföld, 2017.12.07

Lelki igényt elégít ki a tervezett lovári nyelvű misekönyv, amelynek elkészítésére munkacsoportot alakított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - mondta az MKPK titkára a testület téli rendes ülése után tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Mohos Gábor hozzátette: a misekönyv az emberi méltóság tiszteletben tartásáról is szól, hiszen minden ember és minden népcsoport alapvető igénye, hogy az anyanyelvén imádkozhasson. Az egyház igyekszik kielégíteni ezt az igényt, függetlenül attól, hogy hány embert érint.

A magyarországi cigányság hozzávetőleg 15 százaléka beszéli a lovári nyelvet, és vannak olyan papok is, akik tudnak majd misézni ezen a nyelven. Ugyanakkor a gyakorlati, statisztikailag igazolható igényeken jóval túlmutató, sokkal mélyebb, lelki jelentősége van a lovári nyelvű misézésnek - hangsúlyozta.

Felidézte, Ferenc pápa október elsején hatályba lépett, Magnum Principium kezdetű apostoli levele leegyszerűsíti a hivatalos latin nyelvű liturgikus szövegek népnyelvű fordításainak jóváhagyási folyamatát, nagyobb kompetenciát adva a püspöki konferenciáknak. Az MKPK e pápai rendelkezés nyomán döntött egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata a latin misekönyv lovári nyelvre fordítása - tette hozzá.

Mohos Gábor kitért arra, hogy a Katolikus Karitász idén is elindította karácsonyi segélyakcióját Tárjátok ki szívetek! címmel. A segélyszervezet rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Elmondta, hogy évről évre növekszik az adományozók és a támogatott családok száma, így mára "nagy összefogássá vált az adventi segélyprogram". Hozzátette: idén is több módon lehet csatlakozni a december 31-éig tartó adománygyűjtéshez, a lehetőségekről a karitasz.hu oldalon olvasható tájékoztatás.

Az MKPK titkára beszélt arról is, hogy a minden év elején megtartott ökumenikus imahét, amelyet az MKPK és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közösen szervez, jövőre január 21-étől 28-áig tart. Az imahét anyagát karibi keresztények állították össze, az imahetet megnyitó istentiszteletet január 21-én, vasárnap este a Szent István-bazilikában tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!