Modern városok program - Folytatódik a geotermikus hő hasznosítására indított projekt Békéscsabán

Belföld, 2022.04.26

Jövő év második felében kezdődhet a több önkormányzati épület fűtését kiváltó, a geotermikus hőt hasznosító projekt próbaüzeme Békéscsabán. A rendszer kiépítése körülbelül ötven százalékos - hangzott el a beruházás keddi rendezvényén a békési megyeszékhelyen.

A fejlesztés a Modern városok program (MVP) részeként, 3,5 milliárd forintból valósul meg. A kivitelezést a pécsi székhelyű Mecsekérc Zrt. és a kővágószőlősi Rotaqua Kft. konzorciuma végzi. A munkálatok tavaly nyáron kezdődtek.

A projekt során egy geotermikus termelő kutat és két, a kitermelt termálvíz teljes mennyiségét befogadni képes visszasajtoló kutat fúrnak, amelyeket úgynevezett geotermikus vezetékkel kötnek össze.

Takács István projektvezető elmondta, a 2450 mély kutakat kifúrták, a termelő kút talppontján 125,6 Celsius-fokos hőmérsékletet mérnek, "ami magasabb a vártnál". Több mint 1200 méternyi geotermikus vezetéket, 3200 méteren pedig távhővezetéket fektetnek le, utóbbi munka 56 százalékával végeztek.

A termálvízből nyert hőenergiát távhővezeték-rendszer juttatja majd el a CsabaPark és a sportcsarnok épületeibe, az Előre-pályára, az atlétikai öltözőbe, a súlyemelőklubba, a teniszklubba, valamint a városi gyermekélelmezési intézménybe.

Takács István elmondta, a rendszer lelke a hőközpont lesz, amelyet egy használaton kívüli épület felújításával alakítanak ki, most várják, hogy elkészüljenek a szerkezetmegerősítési tervek. Itt történik majd a hőleválasztás, és onnan indulnak a fűtőkörök.

Hozzátette, a rendszerre rákapcsolt intézmények fűtése elsődlegesen a geotermikus energiával történik majd meg, de bármilyen üzemzavar esetén automatikusan visszaáll a régi rendszer.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte, a geotermikus energia felhasználásával a békési megyeszékhely nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetők.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester elmondta, Békéscsaba komplex energetikai programot valósít meg az MVP-ben.

A békési megyeszékhely 17 milliárd forintból alakíthatja ki komplex energetikai programját, amelynek a geotermikus energia felhasználása mellett több része van.

Az okos közvilágítási rendszer - amely során közel nyolcezer lámpatestet cseréltek ki, amiből 3600 alkonykapcsolós, WiFi pontokat, térfigyelő kamerákat és parkolásmenedzsment-rendszert telepítettek - 1,8 milliárd forintból tavaly június végére elkészült.

Telepítettek egy 3240 panelből álló napelemparkot, amelyre alapozva intelligens, napenergia-termelő, -tároló és -vezérlő rendszert építettek ki 3,66 milliárd forintból. A megtermelt áramot a városi sportcsarnok és vívócsarnok, valamint a rendszeren lévő közvilágítás használja fel.

A fejlesztési tervek között szerepel több elektromos autóbusz vásárlása, egy másik napelempark és egy e-töltőállomás, valamint egy intelligens közlekedésvezérlő rendszer kialakítása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!