Monitor előtt ülve

Belföld, 2019.12.12

A hivatali ügyek intézésétől kezdve a gyerek e-naplóján át, az internetes vásárlásig a hétköznapi rutin részévé vált a számítógép használat.

Styleoptica Sokak számára azonban nem csak a hétköznapok kelléke, hanem a napi munkavégzéshez elengedhetetlenül szükséges eszköz. Köztudott, hogy a folyamatos monitor előtt ülésnek sok egészségügyi kockázata van. A rossz testtartás és a mozgáshiány jelentősen hozzájárul az idő előtti fizikai romláshoz. A számítógépes munka egyik legkritikusabb hozadéka, hogy a szemünk is fokozott igénybevételnek van kitéve.  

A megfelelő világítás

Néhány körültekintő intézkedéssel máris sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a testi panaszokat. Az ideális szék és asztal beállítással, rendszeres mozgással elkerülhető a fejfájás, a nyakmerevség, a derék-, váll- és hátfájdalom. Az ergonomikus bútorok is sokat tehetnek azért, hogy ne gyötörjük magunkat a gép előtt görnyedve. A szem egészsége kiemelten fontos, így a szemszárazság, a szemvörösség kialakulása is mindenképpen megelőzendő. Az ideális munkahely jól megvilágított, és a monitor is megfelelően van elhelyezve.

A monitor közelében égő lámpa mellett figyeljünk a megfelelő háttérvilágításra is. Közvetlen világítás esetén hagyományos, LED-es és spotlámpát is használhatunk, indirekt fényforrásra a LED-es fényszalag nyújthat megoldást. A legjobb, ha a mennyezetről szórt fény érkezik a munkaterületre. A természetes fénnyel is óvatosan bánjunk: a monitor mögött lévő ablakból túl sok fény érkezhet látóterünkbe. A hátulról érkező fény zavaró tükröződést idéz elő a monitoron, ez is fárasztja a szemet.

Monitor beállítása és szemüveg használat

A folyamatos monitornézés akkor a legkevésbé megterhelő, ha a tekintet alatt 10-15°-kal van a berendezés. A monitor távolsága a szemtől 50-70 centire, nagyobb felületnél 80-90 centire legyen. A képernyő beállításánál a kontraszt és fényerő is megfelelően legyen beállítva, ezzel is tehermentesítjük a szemet.

A képernyő ibolya kék fénye káros a szemnek, szembetegségek kiváltója is lehet. Hosszú távon a szemet szárazzá, fáradttá teszi. Monitoros szemüveggel sokat tehetünk ezeknek a tüneteknek a megelőzéséért. Ez a típusú szemüveg egyénre szabott, egyedileg kiválasztott szemüveglencséből és azok felületvédelméből tevődik össze.

Szemüvegkészítés

A megfelelő szemüveg elkészítéséhez érdemes olyan optikát felkeresnünk, ahol széles kínálatból választhatjuk ki leendő szemüvegünket, ugyanakkor szemvizsgálaton is részt vehetünk. A Style Optikában Diplomás Optometrista törődik az Ön látásával.  

Az ideális munkakörülmények ellenére is érezhetjük úgy, hogy látásunk már nem a régi. Ha a szemünk érzékennyé válik, vagy monitor nézés közben megfájdul a fejünk, előzzük meg a komolyabb látásromlást! Ne csak szemüvegkészítés miatt, hanem látásunk védelme érdekében is, mihamarabb jelentkezzünk be látásvizsgálatra!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!