Mosóczi: az intermodális csomópont kialakítása javítja a bicskeiek életminőségét

Belföld, 2021.06.15

Elkezdődött az intermodális csomópont kialakítása a Fejér megyei Bicskén, amely javítja a helyiek életminőségét, még vonzóbbá teszi a települést - hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden a beruházás első üteméről tartott sajtótájékoztatón.

Mosóczi László elmondta, hogy a most megkezdett első ütemre nettó 10 milliárd forintot fordítanak, s a tervek szerint 2023 októberére be is tudják fejezni a kivitelezők.

Az államtitkár közölte, hogy első lépésben rendezik a napi 70 teher- és 400 személyvonat által érintett állomás épülete körüli területet, új buszmegállót, buszfordulót és tárolóhelyeket, taxiállomást építenek, valamint P+R és B+R parkolókat alakítanak ki. A vasútállomás megközelítésének könnyítése érdekében új összekötő út épül felüljáróval, meghosszabbítják a gyalogos aluljárót, továbbá a közrakodó is kikerül a mostani helyéről, így annak teherforgalma sem terheli a továbbiakban a város belterületét.

Mosóczi László bejelentette azt is, hogy az időközben megkezdődött második ütemben egyebek mellett elkészülnek a vasútállomás épületének kiviteli tervei is.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője parlamenti elfoglaltsága miatt üzenetet küldött a résztvevőknek. Kiemelte: régi álom válik valóra, amelynek teljessé tételében még van feladatuk bőven, azonban a jelenleg tervezés alatt álló elemek megvalósítása mellett is elkötelezettek.

Nyiszter Tamás, a MÁV beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az átépítés a vasúti forgalmat a legkisebb mértékben fogja zavarni.

A beruházás fontosságát méltatva közölte: Bicske és Bicske-alsó utasforgalma magas, évente 370 ezer fő, ami korábban több esetben menetrend átalakításokat igényelt. Jelezte, hogy a jegyvásárlás meggyorsítása érdekében 2022 első negyedévében Bicske állomáson kettő, Bicske-alsón egy automata jegykiadót telepítenek.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a beruházás egyben komplex városrehabilitáció is, tucatnyi önállóan is értelmezhető közlekedési fejlesztést tartalmaz, így az egész városra hatással lesznek. Hozzátette: az első ütem mellett megkezdődött a felvételi épület és a közúti aluljáró megtervezése is.

Bálint Istvánné (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy hosszú évek egyeztetései, tárgyalásai vezettek idáig. Úgy vélte, az elmúlt időszak legnagyobb beruházásának köszönhetően Bicske soha nem látott fejlődésen mehet keresztül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!