MSZP: 2023 egyik fő kockázata az államadósság finanszírozása

Belföld, 2022.11.29

A 2023-as költségvetési év egyik fő kockázatának az államadósság finanszírozását tartja az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke, aki reméli, hogy "értelmezhető" büdzsével vág neki Magyarország a jövő évnek.

Vajda Zoltán kedden az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a parlament költségvetési bizottsága - Banai Péter Benőnek, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárának részvételével - tárgyalta a tavalyi zárszámadást, és szóba került a 2023-as költségvetés is.

Az ellenzéki politikus szerint butaság volt nyáron elfogadni a jövő évi büdzsét, az ugyanis 5,2 százalékos inflációval és 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az inflációval kapcsolatban már csak az a kérdés, hogy a tervezett kétszerese, háromszorosa vagy négyszerese lesz, míg a gazdaság teljesítményével kapcsolatban reménykedni kell, hogy annak előjele nem lesz negatív - tette hozzá.

Elmondta, az ülésen az államtitkártól nem kaptak egyértelmű választ arra, mikor lesz Magyarországnak értelmezhető jövő évi költségvetése.



A képviselő azt mondta, ha változik a makropálya, akkor új költségvetési törvényre van szükség, amit újra az Országgyűlés elé kell hozni. De lehet, hogy a kormány "fű alatt", rendeleti kormányzással változtat a jövő évi büdzsén - jegyezte meg.

Vajda Zoltán a 2023-as költségvetés egyik fő kockázatának az adósságszolgálatot látja. Kifejtette, egyrészt a magas infláció, másrészt az országspecifikus kockázatok miatt a befektetők csak nagyon drágán lesznek hajlandók finanszírozni az államadósságot, így az ezzel kapcsolatos kiadások drámain elszállhatnak. Ezt a megállapítást közlése szerint osztotta az államtitkár is.

A 2021-es zárszámadással kapcsolatban a szocialista képviselő arról beszélt, tavaly "bődületesen" több volt az áfabevétel a tervezetthez képest, és azt nem arra fordították, amire kellett volna: folytatták a presztízsberuházásokat, közben a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat nem úgy támogatták, ahogy kellett volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!