MSZP: a kormány és a nagytőkések egy csapatban játszanak

Belföld, 2019.06.18

A kormány és a nagytőkések egy csapatban játszanak - hangoztatta Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő a Japán budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden.

A parlament népjóléti bizottságának elnöke tarthatatlannak nevezte, hogy a Suzuki cégvezetése "elüldözte" azt az embert, akit szakszervezeti vezetőnek választottak meg az esztergomi gyárban. Elmondta, hogy pártja alelnöke, Komjáthi Imre délelőtt óta "ott van" az esztergomi Suzuki-gyár kapujánál.

Az alelnök Facebook-oldalán közzétett felvételen az látszik, hogy Komjáthi Imre a gyár kerítéséhez láncolta magát, az említett Suzuki-dolgozó visszavételét és a munkavállalói jogok tiszteletben tartását követelve.

Korózs Lajos a sajtótájékoztatón leszögezte: Magyarországon még szabad szakszervezetet létrehozni, abba belépni, és a törvények egyelőre garantálják azokat a munkavállalói jogokat, amelyeket "többször megcsorbított az Orbán-kormány".

Szavai szerint az esztergomi üzem dolgozói csak a jogaikkal akartak élni. Előbb-utóbb ez az idő eljön és lesz szakszervezet a Suzuki-gyárban - hangoztatta.

Korózs Lajos pártja nevében azt ígérte, hogy kapcsolatba lépnek a japán nagykövetséggel az esztergomi gyárban történtekkel kapcsolatban. A japán kormánynak is meg kell szólalnia az ügyben - hangsúlyozta, majd azt sürgette, hogy a profitot osszák meg a tőkebefektetők és azok között, akik megtermelik.

A képviselő a magyar kormány és a japán autógyár közötti stratégiai megállapodásból is idézett, amelynek célkitűzései - olvasta szerint - a többi közt az érdekérvényesítés gyengítését, sztrájktörést, a munkavállalók kizsigerelését és túlmunkát jelentenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!