MSZP: az oktatás az ország gazdasági ereje és kulturális szintje alatt teljesít

Belföld, 2018.10.21

Az MSZP szerint a magyar oktatás mélyen az ország gazdasági ereje és kulturális szintje alatt teljesít.

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, a párt választmányának elnöke vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tudásválságon túl olyan mély morális válságot okozott az oktatásban az Orbán-kormány, amelyben "nem hogy tanítani és nevelni nem lehet, hanem már létezni is szinte lehetetlen".

Példaként egy budafoki gimnázium 12 tanárának felmondását és a budapesti Farkasréti Általános Iskola igazgatójának lemondását említette, továbbá a válságtünetek között említette a tanárhiányt is.

Kunhalmi Ágnes egy friss felmérésre hivatkozva azt mondta: tíz családból négy el szeretné vinni gyermekét az állami oktatásból.

"Az sem véletlen, hogy a fideszesek inkább magániskolákba íratják gyermekeiket, mint hogy továbbra is a lebutított és lerongyolt állami közoktatásban tartsák őket" - jegyezte meg.

A szocialista politikus szerint ahogy a magyar egészségügy, úgy a közoktatás is lassan kettészakad fizetős és nem fizetős szolgáltatásra.

Kitért arra is, hogy Magyarország eredményei sok területen romlanak az Oktatási és Képzési Figyelő 2018. évi kiadása szerint, amely különböző mutatószámok alapján értékeli az uniós tagországok oktatási rendszerét.

Közölte: ha az önfenntartás felé kívánja a miniszterelnök elvinni a magyar felsőoktatást, akkor arra lehet számítani, hogy még kevesebben tudnak majd bejutni még a középosztályból is a felsőoktatásba.

Jelezte, az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 10 százalékra fogja visszaszorítani azok arányát, akik végzettség nélkül hagyják el a közoktatást. Magyarországon 2014-ben 11,4 százalék, 2017-ben pedig már 12,5 százalék volt azoknak a gyerekeknek az aránya, akik általános iskolai végzettség nélkül kerültek ki a közoktatásból - mondta Kunhalmi Ágnes.

A szocialista politikus szerint "ha így folytatódik tovább, szakképzett munkavállalók nélkül marad a magyar ipar és gazdaság".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!