MSZP: bicskanyitogató, ahogy az Orbán-kormány az egészségügyet kezeli

Belföld, 2021.06.10

Bicskanyitogatónak nevezte az egészségügy kormányzati kezelését csütörtöki online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP közegészségügyi bizottságának tagja.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: az elmúlt egy évtizedben vagy kilopták a pénzt az alulfinanszírozott rendszerből, vagy be sem tették a szükséges forrásokat, ezért is fontos, hogy a következő uniós ciklusban az eddigi összeg többszöröse áll rendelkezésre az egészségügy céljaira, és az EU helyreállítási keretéből is minél nagyobb hányadot lehessen az ágazatra fordítani.

Ujhelyi István bírálta a kormányt, amiért a nemzeti helyreállítási alap az eredetileg tervezettnél 410 milliárd forinttal kevesebbet fordítana az egészségügyre, lemondva például az ágazatban dolgozók lakhatási viszonyainak javításához szükséges beruházásokról, valamint az alapellátás-fejlesztésre előirányzott 200 milliárd forintról.

A kormányzatnak fogalma nincs arról, hogy milyen helyzetben van a magyar egészségügyi ellátórendszer - fogalmazott a szocialista politikus, aki az ágazat normális finanszírozásának megteremtését sürgette.

Arra szólította fel a kormányzatot, hogy térjen vissza a nemzeti helyreállítási terv első verziójában foglaltakhoz, és ahhoz képest ne kurtítsa az egészségügyre szánt összegeket.

Szelényi Zoltán orosházi főorvos, az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselőjelöltje azt kifogásolta, hogy a kormányzat tervei szerint a közeljövőben kisvárosi kórházi osztályokat zárnának be és kétezer kórházi ágyat szüntetnének meg mindennemű társadalmi egyeztetés nélkül.

Konszenzusos, kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi reformot sürgetett, hangsúlyozva, egy ilyen átalakítás kifutása legalább egy évtizedet vesz igénybe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!