MSZP: csak fideszes színjáték a jogállamisági törvények elfogadása

Belföld, 2022.12.02

A fideszes színjáték részének tartja az MSZP frakcióvezetője az Európai Bizottság által kért jogállamisági törvények elfogadását, amíg a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva rendeletekkel kormányoz.

Tóth Bertalan a Facebook-oldalán pénteken azt írta, a kormányoldal elfogadhat bármilyen törvényt a korrupció visszaszorítása és a jogállam helyreállítása érdekében, jöhetnek új törvényi szabályok, akár a közérdekű adatokhoz való hozzáférés gyorsításáról, egyértelműen látszik, hogy nem gondolják komolyan.

Amíg az általuk bevezetett különleges jogrend él, amíg rendelettel eltérhetnek a törvényektől, adókat vethetnek ki és költségvetést alkothatnak, addig az Európai Bizottsággal történő megegyezési szándék is csak újabb fideszes színjáték - hangoztatta az ellenzéki politikus.

Tóth Bertalan közölte, a Miniszterelnöki Kabinetirodának három hónapra van szüksége, hogy érdemben válaszoljon egy közérdekű adatigénylésére.

Felidézte, október 15-én kért Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől egy állami vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi döntésről szóló határozatot. Szerinte ennek a teljesítése az adminisztrációval foglalkozó minisztériumi tisztviselőnek - kereséssel, másolással, kávézással, szkenneléssel együtt - akár húsz percébe is beletelhet.

Hozzátette: a törvény 15 napot biztosít az ilyen adatigénylések teljesítésére, csakhogy most a "veszélyhelyzeti" rendeletet kell alkalmazni, miszerint ha a 15 napon belüli válasz veszélyeztetné Nagy Márton közfeladatainak "veszélyhelyzeti kormányrendeletekben foglalt feladatai határidőben történő ellátását", akkor ráér 45 nap múlva válaszolni.

Tóth Bertalan közölte, november 29-én telt le a 45 nap, és akkor arról tájékoztatták, hogy újabb 45 nappal meghosszabbítják a válaszadási határidőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!