MSZP: meg kell szüntetni a bérszakadékot a nők és a férfiak között

Belföld, 2021.07.12

A nők és férfiak fizetése közötti "szakadék" megszüntetését sürgette az MSZP frakcióvezető-helyettese pártja Facebook-oldalán közvetített hétfői online sajtótájékoztatóján.

Gurmai Zita azt mondta, véget kell vetni annak az igazságtalanságnak, hogy ugyanazért a munkáért a nők átlagosan 11,2 százalékkal kisebb fizetést kapnak, mint a férfiak.

Munkaidőre átszámítva ez a különbség azt jelenti, mintha a nők november végétől december végéig ingyen dolgoznának - tette hozzá.

A biztos megélhetés mindenkinek jár, a szocialisták azt akarják, hogy ugyanazért a munkáért minden nő ugyanazt a fizetést kapja, mint a férfiak - közölte a politikus.

Elmondta, az MSZP Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjának hangsúlyos eleme a nőket sújtó igazságtalanságok megszüntetése, az egyenlő esélyek biztosítása számukra az élet minden területén.

Gurmai Zita azt mondta, kezdeményezik, hogy a nők öregségi nyugdíjkorhatára lefelé rugalmas legyen. Hozzátette: támogatják, hogy azok a nők, akik legalább negyven év jogosultsági időt szereztek, a továbbiakban is nyugdíjba vonulhassanak az általános korhatár elérése előtt.

Elmondta, még jobban segítené a nőket, ha a korhatár elérése előtt jogosulttá válnának az özvegyi nyugdíjra.

Arra is javaslatot tett, hogy a közszférában - választhatóan - felfelé is legyen rugalmas a nyugdíjba vonulás időpontja.

A tanárok, orvosok például dolgozhassanak nyugdíj mellett is - közölte.

Hangsúlyozta, csaknem 12 év fideszes "rablás" után Magyarország lakóinak jóvátételre van szükségük.

Az MSZP bízik abban, hogy Karácsony Gergely alakíthat kormányt, és olyan országot kezdhetnek építeni, ahol nemcsak a kiváltságos kevesek gazdagodnak, hanem az emberek többsége is jobban él - közölte Gurmai Zita.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!