MSZP: szerkezetváltásra van szükség az oktatásban

Belföld, 2022.11.16

Az MSZP szerint a közoktatás problémáinak megoldásához a béremelés nélkülözhetetlen, de önmagában, szerkezetváltás nélkül nem elégséges.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta, az MSZP szerint a pedagógusok béremelését a központi költségvetésnek kell állnia, ugyanis az Európai Unió "társfinanszírozói" szerepe csak néhány évre szól, utána úgyis át kell vennie a költségvetésnek a finanszírozást.

Ugyanakkor a közoktatás problémáinak megoldáshoz a béremelés önmagában, szerkezetváltás nélkül nem elégséges, ezért szakmai-politikai egyeztetést kell kezdeni a szakszervezetekkel, a szakmai és civil szervezetekkel - hívta fel rá a figyelmet az ellenzéki politikus.

Hiller István ismertette pártja ötpontos javaslatát a problémák megoldására. Az MSZP szerint a Nemzeti alaptanterv (NAT) nem tölti be feladatát, ezért hatályon kívül kell helyezni, helyette átmeneti megoldásként a Csépe Valéria akadémikus és munkatársai által kidolgozott tantervet kellene használni.

Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraterhelését, a pedagógusok bürokratikus terheit, és nagyobb szakmai szabadságot, például szabad tankönyválasztást kell nekik biztosítani - tette hozzá.

Új egyensúlyt kellene kialakítani a kompetencialapú és a lexikális ismeretek között, azaz tények megtanulása helyett a problémamegoldásra kell helyezni a hangsúlyt az oktatásban - mondta.

Hiller István kitért arra is, hogy szerinte a politika a mai oktatásügyben "szereptévesztésben" van, mert nem az lenne a dolga, hogy percre pontosan megszabja, mi történjen egy tanteremben, hanem a kereteket, a feltételeket, az infrastruktúrát kellene megteremtenie, valamint a finanszírozásról, a jogalkotásról és a célok meghatározásáról kellene gondoskodnia.

Önálló oktatási minisztériumra van szükség, amelynek létrehozására most alkalom adódik, mivel éppen változik a kormány szerkezete - jelentette ki a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!