Munkamegállapodást kötött a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség

Belföld, 2021.04.09

A nyomozások és vádemelések hatékonyságáért munkamegállapodásban rögzítette a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség (EPPO) az együttműködés és az információcsere kereteit.

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt is tudatta: Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött az EPPO-val.

Polt Péter legfőbb ügyész 2020. november 16-án videokonferencián egyeztetett Laura Codruta Kövesivel, az Európai Ügyészség főügyészével az európai és a magyar ügyészség együttműködéséről. Az egyeztetésen a két vezető megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit munkamegállapodásban fogják rögzíteni - emlékeztetett az ügyészség.

Az elkészült munkamegállapodást az Európai Ügyészség nevében Laura Codruta Kövesi európai főügyész, a Legfőbb Ügyészség képviseletében pedig Polt Péter legfőbb ügyész írta alá.

A megállapodás kitér a bűnügyekben folyatott kooperációra és az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására.

Magyarország ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az Európai Ügyészség is "ezen jogi intézmények használatával fordul" a magyar ügyészségekhez - írták. Úgy fogalmaztak: a felek "a lojális együttműködés elve alapján segítik az eljárások eredményességét".

Megállapodtak abban is, hogy rendszeresen szerveznek magas szintű, az európai főügyész és a magyar legfőbb ügyész között találkozókat, valamint egyéb értekezleteket.

Közös képzések szervezésére is lehetőség nyílik a megállapodás alapján, és a konferenciákra, szemináriumokra és hasonló rendezvényekre kölcsönösen meghívhatják egymást - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!