NAIH-elnök: szabálytalan és tisztességtelen a DK online konzultációja

Belföld, 2021.02.25

Szabálytalan és tisztességtelen a Demokratikus Koalíció (DK) nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának az adatkezelése - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

Péterfalvi Attila hozzátette: a DK konzultációjának kitöltéséhez kötelező megadni a személyes adatokat, így a nevet, valamint a születési időt, ami indokolt is lehet annak eldöntésére, hogy a válaszadó nyugdíjas-e. De - tette hozzá - kötelező olyan kapcsolattartási adatok megadása is, mint az e-mail-cím, telefonszám és cím, és ha valaki nem ad meg minden adatot, és nem fogadja el, hogy a későbbiekben a párt megkeresheti, akkor nem töltheti ki a kérdőívet.

A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz.

Péterfalvi Attila szerint ráadásul mindezekről a belinkelt adatvédelmi tájékoztató sem tájékoztat, csak nagyon általánosan, nem utal sem a konzultációra, sem a kapcsolattartási adatkezelésre - tette hozzá. Kiemelte: a tájékoztató nem felel meg a jogszabályi előírásoknak abban sem, hogy nem tudható meg belőle, mi az adatkezelés célja, jogalapja, meddig tárolják az adatokat és ki, hogyan férhet azokhoz hozzá.

Ha ezek az alapelvi szintű követelmények nem érvényesülnek, akkor ki lehet jelenteni, hogy nem csak jogszerűtlen az adatkezelés, hanem tisztességtelennek is minősül - szögezte le a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila kérdésre válaszolva azt mondta, amennyiben panasz érkezik a hatósághoz az ügyben, a NAIH az Európai Unió adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján köteles eljárást indítani.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője február 17-én jelentette be, hogy online konzultációt indít a nyugdíjasok helyzetéről. A politikus - emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság konzultációt indított az európai idősek megélhetéséről - azt közölte, ezt a példát követve ő is online konzultációt indít a nyugdíjakról a Facebook-oldalán keresztül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!