Navracsics: a napokban fogadja el a kormány a régiós gazdaságfejlesztési terveket

Belföld, 2021.03.29

A napokban fogadja el a kormány a négy magyarországi övezet gazdaságfejlesztési tervét - közölte a Pannon Városok Szövetsége (PVSZ) hétfői keszthelyi ülésének sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor.

Az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zónáért és Veszprém mint 2023-as európai kulturális főváros programjaiért felelős kormánybiztos felidézte, hogy tavaly nyáron hozta létre a kormány a négy gazdaságfejlesztési övezetet. Az északnyugat-magyarországi régió hat megyéjében most kezdődik a harmadik konzultációs fórum az övezet fejlesztési tervéről, amelyet - a másik három zónáéval együtt - a napokban fogad el a kormány.

Alapfeltétel a virágzó, gyorsan gyarapodó régiónak a közös gazdaságfejlesztési terv, mert ennek megléte esetén lehet a forrásokért versenyezni. Ennek a hat megyének jók a gazdasági és a társadalmi mutatói európai összehasonlításban is, tehetséges gazdasági és politikai szereplői vannak, akik az elmúlt 30 évben önállóan a térségből mindent ki tudtak hozni.

Most olyan támogatások és projektek kellenek, amelyekkel nemcsak megőrzi a régió vezető szerepét Magyarországon, de segít abban, hogy fel tudjuk venni a versenyt Pozsonnyal, Burgenlanddal, Észak-Szlovéniával és Észak-Horvátországgal, de a nagyobb kihívást jelentő Bajorországgal, Baden-Württenberggel és Lombardiával is - fogalmazott Navracsics Tibor.

Hozzátette: "az együttműködés kultúrájának kell megerősödnie" a térségben, hogy magasabb fejlettségi szintre léphessen a régió. A hat megye kilenc gazdasági kamarája részéről már tapasztalható egyfajta közeledés, de az önkormányzatok között is szélesebb körben meg kell indulnia az együttműködésnek - jegyezte meg a kormánybiztos.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP), a PVSZ eddigi elnöke arra emlékeztetett, hogy a

Pannon Egyetem kezdeményezésére jött létre a szövetség Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Veszprém, Kőszeg és Tata részvételével főként kutatás-fejlesztési, innovációs projektben való együttműködésre. Az a céljuk, hogy megtalálják a városok kitörési pontjait, nem párhuzamosságokban, hanem egymás erősítésében.

A PVSZ a sajtótájékoztató utáni ülésén egyebek mellett a Pannon Egyetem modellváltásával járó előnyökről, a régiós fejlesztési terv révén megnyíló forrásokról tárgyalt, valamint a 2023-as kulturális főváros, Veszprém sikerességéhez való hozzájárulásukról - említette még Balaicz Zoltán.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere (Fidesz-KDNP) - aki rotációs alapon vette át hétfőn a szövetség elnöki tisztét -, kifejtette, hogy eredményes munkát akkor tudnak végezni, ha önkormányzatok, intézmények, szervezetek egy irányba tartanak. Miután a hat várost leginkább a kultúra és az oktatás köti össze, fontos feladatnak nevezte, hogy a következő egy évben - reagálva a járványügyi helyzet tapasztalataira is - minél több kulturális értéket tudjanak megmutatni digitálisan.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!