Néhány tipp gazdiknak, ha kutya meleg van

Belföld, 2021.07.02

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy a kutyatartás kapcsán baj történjen. Szerencsére vannak jó praktikák, melyek segíthetnek az ember négylábú barátainak.

Kutya
A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Az állatokról való gondoskodás a gazdi feladata. Komoly a felelőssége a gazdiknak, hiszen a kutyák nem mindig tudják, hogyan segíthetnek magukon ilyen forróságban. Putnik-Mayer Yvette, kutyaszakértő és gazdiképző azt a példát hozza fel, amikor a kutyus önszántából nem akar csobbanni a vízben, de amikor a mancsait belelógatja a gazda a hűs medencébe, és egy kicsit lefröcsköli a szőrét, máris felélénkül az állat. A legjobb persze, ha egy kerti műanyag homokozót eresztünk tele vízzel, és abban megfürdetjük a kutyánkat – mondja a szakember.

Az is egy jó módszer, amikor a kerti locsoló slagot megeresztjük, és a vízsugárral játszunk az állat előtt. Előbb-utóbb a kutya ráérez az örömre, hogy egyszerre mozog és a hűs víztől felfrissül. A panellakásokban erre nincs lehetőség, de itt is sokat tehetünk azért, hogy a négylábúak könnyebben viseljék a hőséget. Ha van légkondicionáló, akkor egy állandó hőmérsékletre állítva bekapcsolva kell hagynunk, ha hosszú időre megyünk el otthonról. Így a derék házőrzők nem kitikkadva várják haza a gazdáikat.

A szomjúság ellen persze leghatékonyabb védekezés, ha mindig friss víz áll a kutyák rendelkezésére. Ha kirándulni mennek a gazdik a kutyáikkal, akkor érdemes a speciális ivókulacsot vinni, amiből bármikor elláthatjuk házi kedvencünket friss és viszonylag hűs vízzel. Putnik-Mayer Yvette szerint ilyenkor nagyon élvezik a kutyák az élővíz közelségét, és érdemes olyan helyen megengedni nekik a fürdőzést, ahol ezt engedélyezik a hatóságok. A természetes hűtésnek vannak más fortélyai is. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. Fontos még, hogy házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!