Nehezen megy az alvás? Adunk pár tippet!

Belföld, 2020.06.18

Amikor egy hosszú és fárasztó nap végén egy kellemes, lazító fürdő után végre bedőlsz az ágyba, már tudod, hogy végre nem vár rád más, csak egy jó alvás, hogy reggel újult erővel kezdhesd a következő napot.

Myrobalan Sokan azonban csak álmodnak, helyesebben mondva álmodnának erről, ugyanis a folyamatosan fennálló alvászavarok lehetetlenné teszik a pihenést.  

Mi a felelős az alvászavarokért?

Először is, az alvásproblémákat két csoportra lehet osztani. Az elalvási zavar azt jelenti, hogy az illetőnek nehezen megy az elalvás, sokat forgolódik, mire végre sikerül álomba merülnie. Aki viszont átalvási zavarban szenved, az éjszaka többször is felébred, és alig tud visszaaludni. Akár az egyik, akár mind a két probléma áll fenn egyszerre, a végeredmény ugyanaz: az érintett már reggel fáradtan kezdi a napot, és az egész napos hajtás után sem tudja magát kipihenni, emiatt napközben sem tud majd megfelelően teljesíteni.

Ha az alvászavarok okait keressük, akkor kiemelt helyet foglal el a stressz és a túlhajszolt életvitel. Ilyenkor az agy képtelen megszabadulni a hétköznapi gondoktól, ezzel pedig ellehetetleníti a nyugodt pihenést. Ugyanakkor fontos szerepet játszanak a nem megfelelő alváskörülmények is.  

Ha a hálószobában túl meleg vagy túl hideg van, sok a környezeti fény- vagy zajszennyezés, esetleg az ágy nem kényelmes, az szintén kedvezőtlenül hat az éjszakai alvásra. De mindezek mellett az is okozhat alvásproblémákat, ha túl nehéz ételt vacsoráztál, vagy nem sportolsz eleget. Illetve meg kell még említeni a horkolást és a nyugtalan láb szindrómát is.  

A hosszabb ideje fennálló alvászavarok esetén érdemes felkeresni egy alváscentrumot, illetve olyan természetes szereket alkalmazni, amelyek segíthetnek biztosítani a nyugodt pihenést. A Myrobalan gyógynövényes altatója citromfű, kamilla, levendula és egyéb, elalvást segítő gyógynövények erejével száll szembe az álmatlansággal. A készítmény használata mellett azonban van pár egyszerű módszer, amelyekkel megteremtheted a feltételeket a gondtalan szundikáláshoz.

Hasznos tanácsok a zavartalan éjszakai pihenéshez

Ezeket a tippeket érdemes kipróbálnod, ugyanis már néhány apróság is elegendő lehet ahhoz, hogy téged is minden éjjel meglátogasson az álommanó.

Mozogj minden nap! Banálisnak tűnik, de nem is gondolnád, mennyire hatásos. A rendszeres mozgás által az alvásminőséged is javulni fog, arra azonban ügyelj, hogy az edzést ne a lefekvés előtti 3 órára időzítsd. Nyomozd ki, hogy milyen zavaró körülmények nehezítik az alvást. Felkelés után szánj néhány percet arra, hogy összegezd, miért nem tudtál az éjjel rendesen aludni. Túl meleg volt, esetleg nem volt elég sötét a szoba? Hangold be a bioritmusodat! Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben felkelni és aludni menni, még hétvégén is. Lefekvés előtt már ne hagyj teret a nyugtalanító gondolatoknak. Olvass egy jó könyvet, hallgass zenét, relaxálj, kapcsolódj ki.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!