Nem fognak újranyitni Szeged szünetelő kispostái

Belföld, 2023.03.17

Egy tucat szegedi kispostát zárt be ideiglenesen a tavalyi év végén a Magyar Posta Zrt. a költségcsökkentés, illetve a hatékonyságnövelés érdekében, az előzetes tervekkel ellentétben ezek azonban már nem nyitnak újra.

Posta Népkert sor
Amint arról portálunkon még tavaly év végén beszámoltunk, a Magyar Posta Zrt. az energiafelhasználás csökkentése, illetve az általános energiaválság és a rezsi költségek drasztikus emelkedése miatt 12 szegedi kisposta bezárásáról döntött. Akkor úgy tűnt, hogy a bezárás csak ideiglenes lesz, azonban mára kiderült, hogy ezek az egységek már nem nyitnak meg újra. 

A Magyar Posta Zrt. kérdésünkre közleményben válaszolt, melyben azzal érvelnek, hogy az Európát sújtó szankciós energiaválság miatt egyes országok, valamint vállalatok is rendkívüli takarékossági intézkedéseket vezettek be, amely alól a Posta sem kivétel. Mint írják a háború és a szankciós energiaválság tartósan elhúzódik, ezért a vállalat vezetésének meg kellett vizsgálnia a jelenleg szünetelő posták további működésének lehetőségeit. 

A posta közleménye ugyanakkor rámutat, hogy az ügyfélszokások az utóbbi években jelentősen megváltoztak, egyre kevesebb levél és csekk feladás történik a postahelyeken. Mint írják, a Magyar Posta 2200 postahely fenntartásával továbbra is jelentősen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, ugyanis az előírtnál mintegy 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére országos szinten, amely nemzetközi kitekintésben is kiemelkedő. 

Mindezek figyelembevételével a Magyar Posta Zrt. azt a döntést hozta, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő posták újranyitására. Ez tehát azt jelenti, hogy az ideiglenesen bezárt szegedi kisposták is zárva maradnak, már nem nyitnak ki újra.

Mint írják, a Magyar Posta jogszabályi kötelezettségét Szegeden is túlteljesíti, hiszen 159.095 lakosra 8 postát üzemeltet. A közlemény ugyanakkor rámutat, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. november-december hónapban nem kezdeményezett tárgyalásokat a posták újra nyitása érdekében, noha a Magyar Posta Zrt. február 13-án tájékoztatta Botka László polgármestert a lehetőségekről. 

A Magyar Posta ugyanakkor közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a cég partneri programot hirdetett a postai szolgáltatások szélesebb körben történő elérhetővé tétele érdekében önkormányzatok, vállalkozások (élemiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek számára, ugyanakkor megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosít a posták szerződés alapján történő Magyar Posta Zrt. általi üzemeltetésére. 

Információink szerint az ideiglenesen bezárt kispostákát már ki is ürítették. A költség csökkentés, racionalizálás tehát érthető, azonban rendkívül rossz hír ez azoknak, akik nem laknak valamelyik posta közelében, elsősorban talán a nyugdíjasokat érinti hátrányosan a döntés. 
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!