Németh Zsolt: szerteágazó kapcsolatfejlesztés indulhat Brazíliával

Belföld, 2019.04.18

Szerteágazó kapcsolatfejlesztés indulhat Magyarország és Brazília között, májusban a brazil külügyminiszter látogat hazánkba, és a brazil elnököt is Magyarországra várják idén - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke újságíróknak csütörtökön, miután az Országházban megbeszélést folytatott Eduardo Bolsonaróval, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökével.

Németh Zsolt kijelentette: új lehetőséget látnak arra, hogy szerteágazó kétoldalú kapcsolatfejlesztést indítsanak Brazíliával, amely kiterjed az élet minden területére. Közölte: a gazdasági együttműködési lehetőségek elmélyítése érdekében a magyar-brazil gazdasági vegyesbizottságot miniszteri szintre emelik a jövőben, a jövő évtől pedig magyar kulturális évet indítanának Brazíliában.

Fontosnak nevezte az ösztöndíjprogramot, amelynek keretében 250 brazil ösztöndíjast fogadnak Magyarországon.

Németh Zsolt kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy Eduardo Bolsonaro édesapja, Jair Bolsonaro megnyerte brazil elnökválasztást, és beiktatásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett, aki meghívta őt Magyarországra. A látogatással kapcsolatban a külügyi bizottság elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: bíznak abban, hogy Jair Bolsonaro még idén eleget tud tenni a meghívásnak. Hozzátette: ezt megelőzően, májusban Magyarországra látogat a brazil külügyminiszter.

Németh Zsolt szerint a két ország közötti értékazonosság fontos pontja, hogy Brazília is kilépett az ENSZ migrációs csomagjából. Ismertetése szerint a megbeszélésen érintették Venezuela kérdését, és brazil kollégájával hasonlóan látják a venezuelai helyzetet. Kiemelte, hogy Magyarország, az Európai Unióhoz hasonlóan elismerte Juan Guaidó elnökségét. Német Zsolt aggasztónak nevezte az országban kialakult humanitárius katasztrófát, és bízik abban, hogy a konfliktus rendezése irányában Brazília hatékonyan tud fellépni.

Eduardo Bolsonaro Magyarország és Brazília közös értékeit hangsúlyozta, és gratulált Magyarország bevándorlással kapcsolatos politikájához, illetve megköszönte a brazil diákoknak felajánlott ösztöndíjakat.

Hangsúlyozta: Brazíliában évtizedek szocialista kormányzása után, most egy olyan elnök lépett hatalomra, aki a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében érdekelt. A brazil külügyminiszter magyarországi látogatásáról szólva elmondta: számos területen írnak majd alá megállapodásokat Magyarországgal.

Juhász Hajnalka a külügyi bizottság KDNP-s alelnöke arról beszélt, hogy a migrációs politika mellett a tárgyaláson érintették a magyar humanitárius segítségnyújtás kérdését, beszámoltak a Hungary Helps programról és a magyar családtámogatási rendszerről is.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!