Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon

Belföld, 2021.05.12

A Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották szerdán Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison.

Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a bemutató után elmondta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó "regionális különleges műveleti komponens parancsnokság" elérje a kezdeti műveleti képességet.

Ennek a parancsnokságnak 2024-re a teljes műveleti készenlétet el kell érnie, ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani - tette hozzá.

A gyakorlaton magyar katonák mellett a partnerországok - Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia - katonái több országban hajtanak végre feladatokat - mondta. Továbbá két "szponzorország" is közreműködik: Németország kiképzőkkel, az Egyesült Államok kiképzőkkel és végrehajtóállománnyal is részt vesz a gyakorlaton.

Korom Ferenc elmondta: a regionális különleges műveleti komponens parancsnokság Szolnokon egy nemzetközi, magyar vezetésű törzset állított fel, onnan vezeti majd a műveleteket. A végrehajtásban a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállalnak - közölte.

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harcibúvár csoportot is telepít Horvátországba az ottani különleges műveleti képesség támogatásra - számolt be.

A parancsnok szólt arról is, hogy a gyakorlatot három ország - Magyarország, Szlovákia és Horvátország - területén tartják. A feladatok szinkronizálása, vezetése lesz a magyar parancsnokság feladata - tette hozzá. A gyakorlatban több mint 800 katona, több mint 14 - forgó- és merevszárnyas - repülőeszköz, a dandár egyéb technikai eszközei, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt - fejtette ki.

Magyarországon a magyarok mellett az amerikai haditengerészet különleges műveleti katonái, valamint a szárazföldi erők katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtanak végre feladatokat az ország több pontján - tájékoztatott.

A parancsnok elmondta: a gyakorlat helyszínei alapvetően katonai területekre koncentráltak, mint Újdörögd, Várpalota, Táborfalva, Ócsa és Tótvázsony gyakorlóterei és térségük. Ezek mellett különleges műveleti csoportok Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is hajtanak végre feladatokat - jegyezte meg.

A Black Swan 2021 kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint-South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 gyakorlatsorozatnak - tette hozzá.

A nemzetközi gyakorlat a tervek szerint, de a koronavírus-járványhoz kapcsolódó védelmi intézkedések betartásával valósul meg - mondta Korom Ferenc, aki kitért arra is, hogy nap mint nap több mint 3500 katona az ország teljes területén támogatja a kórházakat, a rendvédelmi szervezeteket, vagy őrzi a határokat.

Kiemelte: a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően a Magyar Honvédség, a magyar hadsereg folyamatosan fejlődik annak érdekében, hogy alaprendeltetésükből adódó feladataiknak meg tudjanak felelni, ami nem más mint Magyarország és a magyar emberek védelme.

Bejelentette: augusztus 28-án és 29-én egy nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató során bemutatják nem csak a már beérkezett új technikai eszközöket, hanem a szerződéssel lekötött és már aláírt szerződéseknek megfelelően a jövőben beérkező új technikai eszközöket, amelyek mind Magyarország és a magyar emberek biztonságát fogják szolgálni.

Rob Stephenson, a NATO Különleges Műveleti Erők Parancsnokságának megbízott parancsnoka kérdésre elmondta: a NATO-stratégia szempontjából kulcsfontosságú a gyakorlat, taktikai, harcászati szinten jó benyomása van az eddig látottakról, és a jövőben szükségesnek tartja a stratégiai szemlélet és eljárások kidolgozását.

David Tabor, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka kérdésre azt mondta: rendkívül jó látni különböző nemzetek katonáit közösen gyakorolni, amely során megoszthatják egymással tudásukat.
(MTI)

Galériánk

Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon Nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották meg Szolnokon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!