Nemzetközi program indult a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezésére

Belföld, 2018.11.27

Nyolc ország kilenc városának együttműködésével indult hároméves program a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezésére - közölte Szentgyörgyi Anna projektmenedzser kedden Szegeden.

A program fórumát megelőző sajtótájékoztatón a szakember elmondta, az 1,8 millió euróból (565 millió forint) megvalósuló, Rediscover című projekt célja, hogy elsősorban a helyi zsidó szervezetekkel összefogva egységes szemlélet alapján feltárja, újraélessze és az érdeklődőkkel megismertesse az érintett települések - Szeged mellett Banja Luka, Galati, Temesvár, Kotor, Muraszombat, Eszék, Regensburg és Szabadka - zsidó kulturális örökségét.

Az épített örökség - zsinagógák, temetők, emlékhelyek, köz-, üzleti- és lakóépületek - számbavétele mellett a projekt fontos célja a szellemi javak összegyűjtése és bemutatása. Ennek érdekében a többi közt a helyi közösségek prominens képviselőivel készítenek videóinterjúkat, melyben a zsidó kultúrához kötődő személyes történeteiket elevenítik föl. A program része egy világhálós repozitórium létrehozása is, amely egy-egy épülethez kapcsolódó tárgyi emlékeket, történeteket mutatja be, összekapcsolva a már létező adatbázisokkal.

A munkában résztvevő kulturális és idegenforgalmi szakemberek olyan turisztikai szolgáltatásokat is létrehoznak, melyek a nagyközönség számára is könnyen elérhetővé teszik a ma még rejtett zsidó kulturális örökséget. Egyaránt számítanak a saját családi gyökereiket felfedezni kívánó örökségturistákra éppúgy, mint a laikus közönségre.

Szentgyörgyi Anna elmondta, a 2021 nyaráig tartó program eredménye lesz egy kézikönyv is, melyet a programban résztvevő városokhoz hasonló méretű 20 és 200 ezer közötti lakosú települések felhasználhatnak és adaptálhatnak saját zsidó örökségük bemutatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!