Nemzetközi programba kapott meghívást a Péterfy Sándor utcai kórházban működő Affidea-központ

Belföld, 2018.06.27

Júniustól a Péterfy Sándor utcai kórházban működő Affidea diagnosztikai központ is bekerült az uniós sugárdózisreferencia-értékek meghatározására elindított 33 hónapos EUCLID-programba.

A cég szerdán MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Európai Bizottság és az Európai Radiológus Társaság közös hároméves European Study on Clinical DRLs (EUCLID) elnevezésű - tavaly augusztusban indított - programjának célja, hogy vezető egészségügyi intézmények és képalkotó diagnosztikai központok bevonásával uniós szinten alkalmazható dózisreferencia-értékeket határozzon meg különböző röntgensugárzással járó - elsősorban CT-alapú - diagnosztikai vizsgálattípusokhoz.

Kardos Lilla, az Affidea orvosigazgatója közölte, a programba Magyarországról elsőként meghívott Affidea-központ a következő egy évben előre meghatározott indikációval készülő CT- és vaszkuláris intervenciós vizsgálatok dózisértékeit küldi majd el az Európai Radiológus Társaságnak, amelyeket az egyes specifikus vizsgálattípusokhoz és -beállításokhoz szükséges dózisreferencia-értékek pontos meghatározásához használnak fel.

Hozzátette: az Affidea saját európai hálózatán belül 2013 óta aktívan foglalkozik a sugárdózisreferencia-értékek kialakításával és a dózismenedzsment kérdésével. Ennek köszönhetően az elmúlt években 25-50 százalékkal csökkentették CT-vizsgálataik sugárdózis-terhelését.

A cég június végén csatlakozik a programhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!