Nézőpont: a közép-európaiak fele elégedetlen Brüsszellel

Belföld, 2018.01.13

A közép-európaiak csaknem fele - 49 százaléka - elégedetlen az Európai Unió brüsszeli vezetésével - derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából, amelynek részleteit szombaton közölték az MTI-vel.

A kutatásban - amely 2017. szeptember 26. és október 27. között készült Magyarország mellett további tíz közép-európai államban országonként ezer ember megkérdezésével - az áll, hogy 53 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, de a megkérdezettek háromnegyede (73 százaléka) EU-tag maradna.

Leginkább a románok (58 százalék), szlovének és a lengyelek (49-49 százalék) elégedettek Brüsszellel. A kritikusabbak táborát a szlovákok (71 százalék), a csehek (69 százalék) és a magyarok alkotják (57 százalék), viszont érdekesség, hogy a németek 58, míg az osztrákok 50 százaléka ugyancsak elégedetlen Brüsszellel.

A felmérés eredményei szerint a lakosok ötöde (18 százaléka) léptetné ki államát az EU-ból. A csehek 31, a horvátok 25, de a németek és szlovákok 23-23 százaléka is ezen az állásponton van, míg leginkább az osztrákok (86 százalék) és a lengyelek (84 százalék) támogatják a tagságot.

Hozzátették, a magyarok 71 százaléka az EU-tagság mellett van, ezzel ellentétes véleménnyel csak 14 százalék bír. A nem EU-tag szerbek 61 százaléka a csatlakozás mellett áll.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, és mindössze 40 százalék elégedett. A legkedvezőbben a románok (57 százalék) és a szerbek (52 százalék) vélekednek, a szlovákok és csehek kétharmada (69, illetve 64 százalék) viszont elégedetlen. Legtöbben a magyarok körében (68 százalék) számítanak elégedetlennek - fűzték hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!