NFM: csak bizonyos esetekben kell a személyautóban műszaki vizsgálati bizonyítványt tartani

Belföld, 2018.05.18

Személyautókban csak bizonyos esetekben kell a műszaki vizsgálati bizonyítványt tartani, illetve ellenőrzéskor azt bemutatni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI érdeklődésére.

Csütörtökön az Index autós rovata számolt be arról, hogy a május 20-a után vizsgáztatott gépjárművek esetében a forgalmi engedély mellett a műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatni a helyszínen az ellenőrzést végző rendőrnek.

A szaktárca tájékoztatása szerint a bizonyítványt autó- és trolibuszokhoz, a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikhoz, és pótkocsikhoz, valamint egyes traktorokhoz kell a vezetőnek magánál tartania, illetve ellenőrzéskor bemutatni. Személyautókban csak abban az esetben kell felmutatni a bizonyítványt, ha a forgalmi engedély betelt, és emiatt abba a műszaki érvényességet nem lehetett bejegyezni, és az új forgalmi engedélyt még nem adták ki. Hozzátették ugyanakkor, hogy a külföldre, uniós tagállamba autózóknak egységes európai okmányként ettől függetlenül is érdemes a kocsiban tartaniuk a bizonyítványt.

Az NFM közleményében kifejtette: az unió a műszaki vizsgálati bizonyítvány közösségi szinten egységes használatát írja elő, a szabályt május 20-tól kell alkalmazni. Az okmány lehetővé teszi, hogy bármely tagállamban közlekedő jármű esetében meg lehessen győződni a műszaki vizsga teljesítéséről.

Magyarországon 2015 decembere óta minden járműhöz kiállítják a műszaki vizsga után a bizonyítványt, amely az uniós rendelkezésekkel összhangban készül el, azt minden tagállam elfogadja a műszaki érvényesség igazolására. A dokumentumot a jármű behozatala esetén a gépkocsi megvásárlásakor az eladótól lehet megkapni, vagy ennek hiányában a hazai forgalomba helyezés előtti megvizsgálás során szerezhető be.

A járművek vizsgáztatása annyiban módosul, hogy a jármű a megfelelt besorolás mellett kaphat komoly hiányosság, vagy veszélyes hiányosság miatt nem megfelelt besorolást. Előbbi esetben bár a hatóság feltárt hiányosságokat, a járművekkel további két hónapig még lehet közlekedni, de a vizsgát meg kell ismételni.

Az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) azt közölték, a rendőrség továbbra sem kéri a műszaki vizsgálati bizonyítványt az autósoktól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!