NIF: kiépült a központi forgalomirányítás a Pusztaszabolcs-Dombóvár és Rákos-Szolnok közötti vasúti vonalszakaszon

Belföld, 2021.03.04

Kiépült a központi forgalomirányítás a Pusztaszabolcs-Dombóvár és Rákos-Szolnok közötti vasúti vonalszakaszon, ezzel a forgalomszervezés gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá vált - közölte a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Pusztaszabolcs és Dombóvár közötti beruházás kivitelezője a Sárvíz Konzorcium (R-Kord Építőipari Kft. és a Prolan Irányítástechnikai Zrt.) volt, a kivitelezés szerződéses nettó összege 7,360 milliárd forint.

A Rákos-Újszász-Szolnok vonalszakaszon a kivitelezést a Prolan Irányítástechnikai Zrt. végezte, a szerződés nettó összege 6,690 milliárd forint volt.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósult meg.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a közleményben hangsúlyozta, a központi forgalomirányítás kiépítésével a vasúti forgalom szervezése gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá vált, emellett a szolgáltatás színvonala is jelentősen javult. A kiépített modern biztosítóberendezések szolgáltatásai jelentősen fejlettebbek a hagyományos berendezésekéhez képest. A modern informatikai háttér garantálja az állomási és vonali biztosítóberendezések megbízható vezérlését, amelynek köszönhetően az új rendszerek üzembiztosan működnek.

Biber Anett, a MÁV Zrt. szóvivője a közleményben elmondta, az újszászi vonal esetében 15, a pécsi vonalon 16 forgalomirányítót kellett betanítani a rendszer üzemeltetéséhez. Rajtuk kívül még zavarelhárítók, műszerészek és mérnökök is gondoskodnak a távvezérlési rendszerek megfelelő működéséről. A központi forgalomirányítás, távvezérlés kiépítésének következtében az adott vonalak forgalmát korábban szabályozó állomások forgalmi személyzet nélküli szolgálati hellyé váltak.

Feldmann Márton, a Prolan Zrt. üzletág-igazgatója a közleményben kiemelte, a korszerű, menetrend alapú automatikus vonatközlekedtetést is lehetővé tévő forgalomirányítási rendszer, valamint a vonatok energiaellátását, a váltók fűtését és az állomások, megállóhelyek térvilágítását távvezérlő berendezések a társaság magyar mérnökeinek tudását dicsérik, mintegy hatvanezer órányi munkával hozták létre a nyugat-európai színvonalat jelentő irányító központokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!