NiT Hungary: kiszorulhatnak a magyar fuvarozók az európai uniós piacokról

Belföld, 2018.06.27

    Budapest, 2018. június 27., szerda (MTI) -  A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary szerint a magyar fuvarozók kiszorulhatnak az uniós piacokról, ha az Európai Parlamentben (EP) előterjesztett mobilitási csomag kiküldetési irányelvét kiterjesztik a közúti fuvarozásra, ezért levélben kérték az EP magyar képviselőitől, az állami döntéshozóktól, valamint a nemzetközi társszervezetektől, hogy képviseljék a magyar árufuvarozók érdekeit.

A NiT Hungary az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte, a kiküldetési irányelv kiterjesztése a közúti fuvarozásra veszélyt jelent a nemzeti össztermék 6 százalékát megtermelő alágazatra, és az itt dolgozó kis- és középvállalkozásoknál foglalkoztatott 110 000 alkalmazottra.

A mobilitási csomag előterjesztésében megfogalmazott kiküldetési irányelv alapján a közúti fuvarozóknak az Európai Unió területén belüli szállítás esetén az útvonalon érintett országokban megállapított bérek alapján kellene a fizetésüket meghatározni - emlékeztet az ipartestület közleményében.

Az ipartestület felhívja a figyelmet arra, hogy a csomag rendelkezései a magyar mellett a teljes kelet-európai szektort is hátrányosan érinthetik. A csomag felelőseként kijelölt közlekedési és turisztikai bizottság (TRAN) számos kompromisszumot tartalmazó tervezetet fogalmazott meg, amely a nemzetközi fuvarozást a kabotázs kivételével mentesítette volna a kiküldetési irányelv hatálya alól.

A módosítást azonban az Európai Parlament június 14-én nem fogadta el, így 2018 nyarán-őszén a parlament egyesével szavaz majd az egyes módosító javaslatokról, ahol a szavazati arányokat figyelembe véve nagy az esély arra, hogy a keleti szektor számára kedvezőtlen döntések születnek - olvasható a NiT Hungary közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!