Nőtt az állami Cseh Vasutak utasainak száma

Belföld, 2019.08.01

Az állami Cseh Vasutak Rt. (Ceské dráhy) 91,6 millió utast szállított az idei első hat hónapban, ami éves összehasonlításban 2,5 százalékos növekedés. A vasúttársaság gazdálkodása az első fél évben több mint 300 millió koronás többlettel zárult - közölte a Cseh Vasutak menedzsmentje csütörtöki közleményében.

Tavaly egész évben a cseh állami vasúttársaság 179 millió utast szállított, ami az eddigi rekord. A közlemény valószínűnek tartja, hogy az idei évben ezt a számot sikerül túlszárnyalni.

Az első fél évben 2,2 millióval növekedett az utasok száma. A legnagyobb növekedés a nagyvárosok melletti helyi érdekű vasúti közlekedésben, valamint a távolsági járatokon van - nyilatkozta Radek Dvorák, vezérigazgató-helyettes. Hozzátette, hogy több kulcsfontosságú vonalon Prága és néhány vidéki nagyváros között a növekedés kétszámjegyű volt, ami véleménye szerint a vonzóbb megújult és modernizált szerelvényeknek is köszönhető.

A vasúti modernizáció folytatódik. A beruházási terveket az első fél évben több mint százmillió koronával túlteljesítették - mondta Radek Dvorák.

Megjegyezte, hogy a következő öt évben mintegy 40 milliárd korona értékben vásárol a társaság szerelvényeket. A távolsági járatokra 50 új vasúti kocsival számol.

A RegioJet, amely a legnagyobb magánkézben lévő vasúti társaság, az első fél évben 3,1 millió utast szállított, ami éves szinten 12 százalékos növekedés. A növekvő utaslétszámra való tekintettel a RegioJet szintén új szerelvényeket vásárol. A cég értékpapírok kibocsátásából erre a célra 921 millió koronát szerzett.

A LeoExpres, amely a kisebbik magánkézben lévő vasúti társaság, eddig nem közölte első félévi gazdasági eredményeit.

A cseh sajtó szerint a vasutak utaslétszámának emelkedését jelentősen befolyásolja, hogy tavaly óta egy kormányrendelet alapján a fiatalok és a nyugdíjasok nagy kedvezményekkel vehetik igénybe a vasutakat. Az árkülönbözetet a vasutaknak és a közlekedési vállalatoknak az állam megtéríti. Tavaly a pénzügyminisztérium kimutatása szerint erre a célra több mint nyolc milliárd koronát adtak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!