Novák: a Stipendium Peregrinum ösztöndíj befektetés a jövőbe

Belföld, 2021.07.02

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj olyan befektetés a jövőbe, amely a remények szerint többszörösen megtérül - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Balatonszárszón.

Novák Katalin a második alkalommal meghirdetett pályázat kiválasztó táborában közölte: a Stipendium Peregrinum ösztöndíj tehetséges magyar fiataloknak kínál lehetőséget arra, hogy állami pénzügyi támogatással a világ legszínvonalasabb egyetemeinek valamelyikére jelentkezzenek és egy éven át ott tanulhassanak.

A tanulmányi költségek fedezéséért cserébe elvárás velük szemben, hogy a végzettség megszerzése után annyi időt dolgozzanak Magyarországon, amennyi időre ösztöndíjat kaptak - tette hozzá.

"Ilyen állami ösztöndíj nem nagyon van máshol a világon, arra nem igazán van példa, hogy egy állam ilyen mértékű támogatást ad tehetséges fiataljainak ahhoz, hogy elmenjenek a világ legjobb centrumaiba abban a reményben, hogy onnan visszajönnek és itthon kamatoztatják a tudásukat" - jelentette ki.

A miniszter felidézte: a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett pályázat révén az előző tanévben 17, többségében az Egyesült Királyságban tanuló fiatal kapott ösztöndíjat.

Jelezte, a legígéretesebb jelentkezők idei háromnapos kiválasztó táborában 68 diák vesz részt, közülük választja ki egy egyetemi tanárokból álló bizottság azt a legfeljebb 35 fiatalt, akit az egyéves támogatásra érdemesnek tart.

A Nemzeti Tehetség Programból finanszírozott támogatás idei keretösszege 412 millió forint - fűzte hozzá.

Novák Katalin újságírói kérdésére elmondta, hogy a fiatalok a táborban héttagú csoportokban, húsz, a közéletből, a sportból, a kultúrából ismert és elismert instruktor segítségével dolgoznak, a lehető legjobb bemutatkozás reményében.

A bizottság a diákok tanulmányi eredménye, tanulmányi versenyeken elért helyezései mellett arra kíváncsi, hogy a bemutatkozás alapján mennyire érdemes befektetni a fiatalok tanulmányaiba, mennyire tartják fontosnak, hogy magyarként éljenek később, mennyire fontos számukra a közösség, és az, hogy a tudásuk birtokában nemcsak az egyéni álmaikért, hanem "mindannyiunkért is tegyenek" - közölte.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a nyertesekkel mentorkapcsolatot tartanak fenn, figyelemmel kísérik tanulmányi eredményeiket, közösségi munkájukat, esetleg bekapcsolódásukat tudományos, kutatási programokba.

"Az a cél, ha befejezték a tanulmányaikat, Magyarországon kínáljunk nekik jó munkalehetőségeket, hiszen ezzel mindenki nyer" - mondta. Hozzátette, bíznak abban, hogy többségük hosszú távon is Magyarországon találja meg a boldogulását.

A miniszter úgy fogalmazott: "ők a jövő Karikó Katalinjai, ezért is örülünk, ha esélyt adhatunk számukra a tudományos munkához szükséges tudás megszerzéséhez".

A kiválasztó tábor résztvevői a tudomány legkülönbözőbb területeit képviselik, van közöttük a matematika, a közgazdaságtan, az asztrofizika iránt érdeklődő, de rajtuk kívül akad a művészetek iránt fogékony fiatal is - közölte.

Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik a táborban vannak, "nem engedik el a kezét", később is tartják velük a kapcsolatot, akkor is, ha nem nyerik el az ösztöndíjat. Kitért arra, egy év után újra pályázhatnak azok, akik korábban elnyerték az ösztöndíjat, és azok is, akik nem.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!