Novák: könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Belföld, 2020.06.02

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin hozzátette, hogy az Egyesült Királyságból hazatérők nehezen tudták igazolni a kinti jogviszonyukat, ezért annak igazolására - a CSOK igénylésénél - biztosított lesz nekik a méltányossági eljárás lehetősége.

Az államtitkár a változások között említette azt is, hogy a babaváró támogatás igénylésekor a mozaikcsaládoknál sem lesz feltétel az első házasság, és a diplomás gyed időszaka is beleszámít a tb-jogviszony időtartamába. A jelzáloghitelek csökkentése pedig akkor is igényelhető, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van - tudatta.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy nehezebb időszakokban a nyugdíjasok megszorításokra számítanak, a kormány azonban 2010-ben ígéretet tett, miszerint nemcsak megőrzik, hanem emelik is a nyugdíjak vásárlóértékét. A jövő évtől fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amelynek nem lesz felső plafonja, és szélesebb körnek is jár majd, mint korábban - mondta az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!