Novák: külföldön tanuló magyarokat segítő javaslatokat tesz az operatív törzs

Belföld, 2021.08.31

Külföldön tanuló magyarokat segítő javaslatokat tesz a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a testület ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Novák Katalin - aki az operatív törzs vezetője is - azt mondta: a Hungarian Youth Association képviselői azt kezdeményezték, hogy azok a külföldön tanuló magyarok, akik Magyarországon szeretnének gyakornoki munkát vállalni, ehhez valamilyen támogatást kapjanak.

A másik javaslat azt támogatja, hogy azok az Egyesült Királyságban tanuló magyarok, akik eddig diákhitelt vettek igénybe, a Brexit után se essenek el ettől a lehetőségtől - ismertette, hozzátéve: meg kell vizsgálni, hogy az új helyzetben hogyan lehet segíteni azoknak, akik továbbra is az Egyesült Királyságban szeretnének tanulni.

A politikus beszámolt arról is, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően Magyarországon járványügyi szempontból nem aggasztó a helyzet. Az utóbbi időben emelkedett az oltakozási kedv, és sokan kérik a harmadik oltást is - mondta, tudatva: a köznevelési intézmények 12 év feletti tanulóinak kampányszerű oltására eddig 48 ezren regisztráltak.

Novák Katalin elmondta: lezárult az 1-es típusú diabétesszel élőket képviselő civil szervezeteknek kiírt 100 millió forintos és az 1-es típusú diabéteszes gyermekeket kezelő centrumoknak meghirdetett 500 millió forintos keretösszegű pályázat. Előbbire 16, utóbbira 21 nyertes pályázat érkezett - ismertette.

Tudatta: tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Családbarát munkahely pályázatot, amelyre 183 cég 760 millió forint értékben pályázott. A rendelkezésre álló mintegy 90 millió forintot 54 nyertes pályázó között osztották el - tette hozzá.

Kitért arra is: 2830 kistelepülésnek 2,8 milliárd forint támogatást adtak a falunapok, kulturális rendezvények szervezésére meghirdetett pályázaton.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Diákhitel Központ Zrt. húszéves évfordulója alkalmából arról beszélt, hogy először 2001 októberében folyósítottak diákhitelt, azóta több mint 462 ezer hallgatónak utaltak hitelt 408 milliárd forint értékben.

Bevezették 2012-ben a képzési költségre fordítható Diákhitel 2-t, amely 2017-től kamatmentes, 2019-ben bevezették a Nyelvtanulási diákhitelt, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a Diákhitel Pluszt, a Diákhitel 2 pedig idén májustól a szakképzésben és a felnőttképzésben is elérhető - emlékeztetett.

Azt mondta: 2018-ban arról döntött a kormány, hogy gyermekvállalás esetén az édesanyák hitelét részben, illetve teljes egészében elengedi. Ezzel a lehetőséggel eddig hatezren éltek - ismertette.

Az államtitkár hangsúlyozta: a diákhitelt azért indította el az első Fidesz-kormány, hogy egyetlen tehetséges diák se szoruljon ki a felsőoktatásból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!