OBH-elnök: megalapozott és időszerű ítélkezés folyik a Szolnoki Törvényszéken

Belföld, 2022.04.26

Megalapozott és időszerű ítélkezés folyik a Szolnoki Törvényszéken, ahol az érkezett ügyek száma 8,9 százalékkal, az országos mértéket meghaladóan nőtt 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Szolnokon.

Senyei György a Szolnoki Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: tavaly a törvényszéken a befejezett ügyek száma is az országos mértéket meghaladóan, 12,7 százalékkal nőtt, míg a folyamatban lévő ügyeké csökkent 10,9 százalékkal 2020-hoz képest.

Emlékeztetett: a 2020 második fél évétől érvényes központi intézkedésnek köszönhetően az utóbbi időszakban országosan csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma, így 2020 augusztusa óta országosan 33 százalékkal, a Szolnoki Törvényszéken is ennek megfelelően csökkent az ilyen ügyek száma.

Hozzátette: a bíróságok munkájának társadalmi elfogadottságát mutatja, hogy a felek mennyiben fogadják el az első fokon eljáró bíróság ítéletét. E tekintetben az elsőfokú ügydöntő határozatok jogerőre emelkedési aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében meghaladja az országos átlagot, hiszen a járásbíróságokon az ítéletek 94 százaléka, a törvényszéken pedig az ítéletek 81 százaléka jogerőre emelkedett már első fokon.

Szavai szerint az ítélkezés megalapozottsága tekintetében rögzíthető, hogy a Szolnoki Törvényszéken a hatályon kívül helyezési mutatók járásbírósági szinten valamennyi ügyszakban kedvezőbbek az országos aránynál. A törvényszék által első fokon tárgyalt büntetőügyekben nem történt hatályon kívül helyezés 2021-ben - közölte.

Senyei György beszámolt arról is, hogy a Szolnoki Törvényszéken mintegy 80 bíró és 250 igazságügyi alkalmazott dolgozik, ami az országos átlagnak felel meg. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hat járásbíróság működik.

Szólt arról, hogy 2021-ben 60 millió forint értékben volt épületkorszerűsítés, informatikai fejlesztés a megyében.

A digitális megoldások alkalmazása a pandémia idején, 2020-tól előtérbe került - mondta az OBH elnöke. Emlékeztetett arra, hogy 2021 első fél évében országosan 30 olyan új mobil végpontot létesítettek, amely a távmeghallgatás gyakorlatának alkalmazását teszi lehetővé, így a Szolnoki Törvényszéken már tíz ilyen működik. Hozzáfűzte: a törvényszéken csaknem háromszorosára emelkedett 2021-ben a távmeghallgatások száma 2020-hoz képest, ez 1329 esetet jelentett.

Kissné Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke elmondta: 2021-ben különösen a szabálysértési ügyek száma emelkedett.

Emlékeztetett: 2015 óta működik a törvényszéken a Központi Szabálysértési Bíróság, amelyet úgy alakítottak ki, hogy rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a szabálysértési ügyek hektikus érkezéséhez. Ennek köszönhetően több szabálysértési ügyet tudtak befejezni, mint amennyi érkezett - jegyezte meg.

A pandémia során sok esetben tárgyalás kitűzése nélkül is tudtak ítélkezni, mert ezt a megváltozott jogszabályi környezet lehetővé tette - tájékoztatott.

Senyei György kérdésre elmondta: 2021-ben a magyar állam megvásárolta a Szolnoki Járásbíróság végleges elhelyezéséül szolgáló ingatlant, a Városmajor út 8. szám alatti épületet, amelynek bővítése, felújítása már előkészítés alatt áll. A Szolnoki Törvényszék Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel közös főépületének tetőcseréjéről és homlokzatának felújításáról érdemi tárgyalások zajlanak az Országos Bírósági Hivatal és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága között.

A Szolnoki Törvényszék MTI-hez eljuttatott közleménye szerint várhatóan idén megkezdődik a Karcagi Járásbíróság komplex felújításának tervezése. Tavaly a Kunszentmártoni Járásbíróságon teljessé vált az épület klimatizálása, a teljes áramellátást biztosító napelemes rendszert építettek ki, az épületet belülről festették. A Jászberényi Járásbíróság dísztárgyalótermi székeit fertőtleníthető textilbőr borítású székekre cserélték, a dolgozószobák új, magas kopásállóságú laminált padlóburkolatot kaptak és az épület dolgozóinak kerékpártárolóját is felújították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!